Україна

На Донбасі незабаром з’явиться український Нью-Йорк

Жителі Новгородського протягом багатьох років прагнуть перейменувати свій населений пункт у Нью-Йорк і незабаром Верховна Рада України схвалить це на законодавчому рівні

Надія Гордіюк вже спакувала свої найважливіші документи в потерту шкіряну сумку коричневого кольору. Паспорт, пенсійне свідоцтво, документи на нерухомість, свідоцтва про навчання. Все, що важко відновити. Вона ретельно готується до надзвичайної ситуації, стежачи за тим, щоб у неї було достатньо батарейок для ліхтарика, ліки, запас питної води і консервів, а також тепла ковдра для перебування у підвалі.

Про це йдеться у репортажі австрійського видання Wiener Zeitung, повідомляє 1NEWS з посиланням на Foreign Ukraine.

Гордіюк це вже знає. Вона працює вчителем в Новгородському, місті з населенням у 8 000 осіб на Донбасі. Влітку 2014 року це місто було ненадовго окуповане, тому місцеві мешканці не з чуток знають, що означає окупація. І вони чудово розуміють, що новий сценарій може бути ще більш жахливим і кривавим.

Новгородське знову перебуває під контролем України, але місто знаходиться так близько від лінії фронту, що з пагорба можна побачити контрольовану сепаратистами Горлівку з іншого боку. Конфлікт між українською армією і підтримуваними Росією сепаратистами триває вже сім років.

Війна знову загрожує

Зараз президент Росії Володимир Путін відправив солдатів до кордону з Україною. Це демонстрація сили чи ні, але можливість виникнення нової, гарячої фази конфлікту лякає жителів Новгородського. Органи місцевого самоврядування населених пунктів і міст уздовж лінії зіткнення вже тимчасово замінені військово-цивільними адміністраціями, держслужба з надзвичайних ситуацій інформує населення про правильну поведінку в надзвичайних ситуаціях воєнного характеру.

«Тепер робота знову почалася, – говорить Микола Ленка, який донедавна виконував обов’язки мера. – Ми перевіряємо бомбосховища, тренуємося на випадок пожежі і дізнаємося, як ми можемо допомогти людям з пораненнями».

Перейменовані в радянські часи

Війна, внаслідок якої, за даними правозахисної організації ООН в Україні, загинуло 3084 мирних жителі, є основною причиною, через яку мешканці Новгородського протягом багатьох років прагнуть перейменувати свій населений пункт у Нью-Йорк. Так називалося Новгородське до 1951 року, допоки його не перейменували у Радянському Союзі.

За допомогою сторінок у Facebook і рекламних матеріалів, запрошень для преси і політичних представників, Гордіюк, Ленка та інші громадяни в останні місяці знову намагалися привернути до себе увагу. І досить успішно. Майже всі українські ЗМІ розповідають про жителів Нью-Йорка на Донбасі. 3 лютого 2021 року Комітет з питань місцевого самоврядування Верховної Ради України схвалив перейменування. Однак парламентське голосування ще не відбулося.

Гранати, прапори і розповіді

На питання, чому його рідним містом колись був Нью-Йорк, Ленка розповідає кілька історій, більшість з яких є легендами. Йому особливо подобається історія про фабриканта цегли і його дружину: «У 18 столітті цей власник фабрики поїхав в Нью-Йорк на виставку. Він закохався в дочку свого перекладача і привіз її сюди. Вона так нудьгувала за своєю батьківщиною, що він перейменував це місце у Нью-Йорк». Історія може бути просто казкою, але змушує стомлене обличчя Ленки посміхнутися.

Під час свого минулого візиту він показав незліченні артефакти, які знаходяться в його офісі. На своєму столі він розклав карти і документи про право власності на перші фабрики, побудовані тут наприкінці 19 століття. У документах вказані імена перших поселенців-менонітів, які колись приїхали сюди з Німеччини, і вони показують, що це місце дійсно колись називалося Нью-Йорком. Хоча німецькі меноніти були депортовані за наказом Сталіна у 1941 році, це культурна спадщина для Донбасу, який багато хто вважає покинутим промисловим районом. Він тримається на минулому, особливо в той час, коли мешканці не можуть побудувати майбутнє через війну.

Німецька мова колись тут була найпоширенішою

«Це поселення було засновано європейцями, і був час, коли тут говорили німецькою мовою», – розповідає Ленка.

Він сподівається, що одного разу сюди приїдуть іноземні студенти і вивчать околиці, а також всі бажаючі приїдуть з Німеччини та обміняються ідеями з місцевими жителями. Деякі місцеві жителі, особливо пенсіонери, проти перейменування села або принаймні байдужі до нього. Інші жителі, такі як Гордіюк, сьогодні гордо кажуть: «Я з Нью-Йорка».

Але в радянські часи нікого не хвилювала історична спадщина українського Нью-Йорка, – каже Гордіюк і згадує зі шкільних років: «Я дещо дізналася про історію сталінізму і комунізму. Я була Homo Sovieticus». Вона пояснює, що дізналася все про Російську Імперію, але історія її власного міста була забута і не записана.

Тільки коли у 2014 році вибухнула війна, Гордіюк та інші жителі усвідомили важливість створення місцевої ідентичності.

«Коли почалася війна, я побачила, наскільки сильною була російська пропаганда, і я зрозуміла, що через нашу історію я можу показати людям, хто ми є насправді», – зазначає Гордіюк.

Надії на відродження українського Нью-Йорка великі.

«У нашому українському Нью-Йорку в Донецькій області, вже проживає більше двох тисяч осіб, що складає чверть всього населення», – говорить Гордіюк.

Але повсякденна реальність – військові машини і солдати на вулицях – не дозволяє повірити в те, що найближчим часом все стане краще.

На думку Ленки, туризм і ребрендинг можуть не лише позитивно вплинути на економіку, а й вплинути на безпеку.

«Я не думаю, що є багато людей, які хотіли б атакувати Нью-Йорк», – говорить він.

На передовій

Незважаючи на перемир’я, яке започаткували 27 липня 2020 року, ситуація, схоже, погіршується. Під час режиму припинення вогню були жертви, і були також пожежі. Але Гордіюк, як і в попередні роки, могла спати по ночах, не прокидаючись від вибуху гранат. Однак за останні два тижні кількість порушень режиму припинення вогню збільшилася. За даними наглядової організації ОБСЄ, інцидентів, пов’язаних із використанням зенітних ракет або гранатометів, було втричі більше, аніж за той же період минулого року.

«Ми знаходимося на передовій, тому ми перші, хто постраждає від ескалації», – каже Гордіюк.

Конфлікт приніс більше безробітних і наркотиків

Росія нещодавно розташувала понад 40 000 солдатів на кордоні з Україною, і те ж саме відбулося на Кримському півострові.

«Я сподіваюся, що президент знайде мирний вихід з цієї ситуації, щоб уникнути ескалації. Сьогодні це питання політичного рівня і готовності наших європейських партнерів продемонструвати свою підтримку діями», – сказав Ленка.

За оцінками Організації Об’єднаних Націй, 3,4 мільйони осіб в даний час живуть неподалік від лінії фронту і потребують гуманітарної допомоги. Новгородське – одне з багатьох поселень, які повністю або частково ізольовані від навколишньої території через війну і коронавірус. Також є проблеми з електрикою і водопостачанням, безробіття і еміграція.

А тепер ще й коронавірус

Тетяна Краско, яка була секретарем міської ради до початку квітня 2021 року, коли була розміщена військово-цивільна адміністрація, стурбована не тільки війною. ВІЛ-інфекція також збільшилася в останні роки. Безробіття призвело до збільшення вживання наркотиків і чоловіки особливо страждають від цього. За словами Краско, частота раку легенів і серцево-судинних захворювань також висока, і причина цього очевидна. Протягом десятиліть люди в цьому районі працювали на заводі з виробництва фенолу або на заводі з виробництва ртуті в сусідній Горлівці. Тепер ці підприємства несуть додатковий ризик для навколишнього середовища: в разі нанесення шкоди хімічні речовини можуть просочитися і отруїти грунт та навколишні річки. Особливо в сусідньому місті Торез останнім часом збільшилася кількість інфекцій.

«Тут багато самотніх літніх людей, і через відсутність служби доставки вони змушені виходити з дому і йти в аптеку або робити покупки самостійно. Бувають випадки, коли хворі не можуть дотримуватись самоізоляції», – пояснює Краско.

Сувеніри з Нью-Йорка

Тести на коронавірус роблять тим, у кого є симптоми. Але з початку пандемії виникли проблеми з доступністю масок, дезінфікуючих засобів та ліків.

«Ось чому незалежні організації почали шити маски і поширювати їх в лікарнях, поштових відділеннях та магазинах», – говорить Краско.

Як лідер місцевої жіночої ініціативи, Краско також має намір перейменувати Новгородське в Нью-Йорк. Крім іншого, вона піклується про сувеніри: магнітами на холодильник з фотографіями місцевих визначних пам’яток, таких як громадські будівлі, парки та житлові будинки, побудовані німецькими поселенцями. Зазначені будівлі розташовані на вулиці, яка раніше називалася Gartenstraße. Архітектура будинків незвичайна для східної України і походить від перших німецьких поселенців: товсті стіни і масивні підвали. Підвали, які рятують життя під час війни.

«У мене більше немає сил це терпіти»

«Я втомилась і хочу, щоб все це закінчилося. У мене немає сил терпіти це і жити в постійному страху», – зазначає Краско.

В даний час вона намагається не читати і не дивитись новин. Проте, вона не втратила оптимізму щодо перейменування Новгородського.

«Ми не здаємося. У нас є слабка надія, що історична назва буде повернута, щоб ситуація не загострилася», – сподівається Краско.

Back to top button