Україна

На Буковині госпіталізували чоловіка з підозрою на правець


На Буковині госпіталізували чоловіка з підозрою на правець

Правець – інфекційне захворювання, що може призвести до серйозних ускладнень, які часто закінчуються смертю: ризики смерті від правця – від 10% до 70%.

У Чернівецькі області госпіталізували пацієнта з підозрою на правець. Про це сьогодні, 8 січня, повідомила пресслужба МОЗ.

“У 45-річного мешканця Чернівецької області – підозра на правець. Він звернувся до лікарів із характерними симптомами й наразі перебуває в лікарні, де отримує необхідну допомогу. Упродовж останніх 10 років чоловік не отримував щеплення від правця”, – йдеться в повідомленні.

У міністерстві повідомляють, що правець – інфекційне захворювання, що може призвести до серйозних ускладнень, які часто закінчуються смертю: ризики смерті від правця – від 10% до 70%.

“Правець не передається від людини до людини – лише внаслідок травмування, коли пошкоджуються шкіра та слизові оболонки, – тоді в рану можуть потрапити спори збудника. Перші симптоми правця можуть з’явитися протягом 3–21 дня після інфікування. Це м’язові спазми: інфікованій людині стає дедалі важче ковтати, далі розвивається головний біль, лихоманка та надмірне потовиділення. У разі підозри на інфікування чи появи симптомів негайно зверніться до лікаря”, – закликають у МОЗ.

Як повідомляють фахівці, єдиний надійний спосіб захиститися від правця – вакцинація.

“В Україні така вакцина безоплатна для пацієнта. Наразі країна забезпечена вакцинами – наявні майже 800 тис. доз. Комбіноване щеплення проти правця, дифтерії та кашлюка здійснюють у 2, 4, 6 та 18 місяців, потім проводять ревакцинацію у 6 років та 16 років. А з 26 років – планова ревакцинація для дорослих обов’язкова кожні 10 років”, – повідомили в міністерстві.

 

Нагадаємо, в Україні було зафіксовано спалах поліомієліту.У вересні минулого року ВООЗ оголосила про завершення спалаху поліомієліту в Україні.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button