Україна

На будівництво Великої кільцевої навколо Києва витратять понад 5 млрд гривень

Стартували торги компанії «Укравтодор», за підсумками яких стане відомий підрядник на будівництво першої ділянки Великої Кільцевої дороги навколо столиці, передає 1news.

 

Запланована цифра вражає, до того ж видання «Наші гроші» попереджає про корупційні ризики.

На даний момент мається на увазі будівництво першої ділянки дороги протяжністю 18 км, очікувана вартість якої – 5,35 млрд грн . Експерти відзначають, що розцінки в Україні чомусь виявилися вищими, ніж собівартість кілометра автотраси у США, ФРН та Китаї.

Йдеться про відрізок від траси М-07 Київ – Ковель – Ягодин до М-06 Київ – Чоп. Проект передбачає будівництво дев’яти штучних споруд, зокрема двох мостів, шести шляхопроводів та однієї естакади.

Видання наголошує на тому, що очікувана вартість становила 300 млн грн за кілометр, притому що лише рік тому в «Укравтодорі» стверджували, що нормальна ціна будівництва нових доріг в Україні – 170 млн грн за кілометр.

У Центрі транспортних стратегій вважають, що проект «Укравтодору» передбачає одну із найвищих собівартостей дорожнього кілометра у світі.

До того ж український Кабмін позначив цей проект як «експериментальний» та запланував під нього низку нововведень:

– жодного обмеження щодо завищення ціни контракту вже після тендеру;

– жодної прозорості. Торги відбуватимуться поза ProZorro на майданчику Playtender.

За попередньою інформацією, проект планується реалізувати до 1 грудня 2023 року. В його організації беруть участь Мінінфраструктури, Укравтодор, Служба автомобільних доріг у Київській області.

 

 

 

Back to top button