Україна

На Байковому кладовищі відновлять забетоновану Стіну пам’яті

11 серпня стартує проект відновлення рельєфів Стіни Пам’яті авторства Ади Рибачук і Володимира Мельніченка, що розміщена на Байковому кладовищі та була забетонована за радянської влади.

Проект ініціює Фонд збереження культурної спадщини АРВМ спільно з арт-фундацією «Дукат».

Зазначається, що роботи розпочнуться з фрагменту «Оборона Батьківщини»: буде розчищено фігуру жінки, яка трубить у горн, сповіщаючи про війну і необхідність ставати на захист країни.

З 1968 по 1981 рік київські художники Ада Рибачук та Володимир Мельніченко працювали над головним твором свого життя — Парком Пам’яті на Байковій горі.

Його дивовижною перлиною мала стати Стіна Пам’яті — 2 000 квадратних метрів горельєфів, що відтворювали епічне єднання людини та світу від початку до майбуття.

фото Укрінформ

Сюжети й композиції, втілені на Стіні, мали підтримати й розрадити тих, хто прийшов проститися зі своїми близькими. Адам і Єва, людина і звір, Ікар і Прометей, війна і мир — теми, що супроводжують людство споконвічно.

Наприкінці 1981 року, коли Стіна була майже готова, радянська влада визнала її такою, що не відповідає принципам соціалістичного реалізму. Рельєфи було закрито, а на початку 1982-го надійно забетоновано.

фото Хмарочос

Організатори проекту зазначають, що  відновлення стіни відбуватиметься завдяки благодійникам, допомозі великого бізнесу та сприянню міської влади.

В травні 2018 року в рамках Третього міжнародного фестивалю мистецтва Kyiv Art Week відбулася презентація відновленого фрагменту грандіозної «Стіни Пам’яті».

Back to top button