Україна

МЗС відповіло РФ на умови розблокування портів

МЗС відповіло РФ на умови розблокування портів

Фото: УНИАН

Київ відповів своїми вимогами щодо розблокування портів

У Москві запропонували супроводжувати судна з українським зерном до Середземного моря, якщо Україна розмінує порти.

 

Для експорту українського зерна морським шляхом Росія має відвести свій флот і надати гарантії безпеки про ненапад на порти й комерційні конвої. Про це в четвер, 2 червня, заявив речник МЗС України Олег Ніколенко у відповідь на заяву РФ про готовність пропустити судна із зерном у Середземне море, якщо Україна розмінує порти.

 

 

 

“Україна спільно з партнерами опрацьовує можливість створення міжнародної місії, зокрема під егідою ООН, яка візьме на себе забезпечення функціонування морських шляхів експорту української сільськогосподарської продукції. Ми вітаємо попередню готовність низки країн долучитися до процесу відновлення безпеки в Чорному морі. Як перший крок Росія має відвести свої сили в морській акваторії навколо України і надати гарантії безпеки про ненапад на порти й комерційні конвої”, – написав він.

 

Дипломат нагадав, що після вторгнення в Україну армія РФ замінувала частину морської акваторії, постійно намагається прорвати з боку Чорного моря оборону Одеси та інших прибережних міст.

 

“Унаслідок російської блокади Україна зараз втратила можливість експортувати сільськогосподарську продукцію морським шляхом. Близько 22 млн тонн зерна застрягли в портах і не можуть потрапити до кінцевих споживачів, передусім в Африці й Азії. Альтернативні наземні маршрути повністю не вирішать проблему, бо мають низьку пропускну спроможність. Крім того, Росія краде українське зерно на окупованих територіях, щоб незаконно його продати третім країнам”, – відзначив Ніколенко.

 

Він зазначив, що дії РФ можуть призвести до світової продовольчої кризи, а в деяких регіонах – до голоду.

 

У ситуації, що склалася, МЗС вимагає від РФ негайно розблокувати морські порти, припинити обстріли Одеси та інших прибережних міст, відвести військовий флот на відстань, яка запобігатиме нападу на торгові судна, і не створювати перешкод для міжнародної навігації.

 

“Україна залишається відданою пошуку шляхів деблокування маршрутів у Чорному й Азовському морях, щоб запобігти світовій продовольчій кризі. Закликаємо країни, продовольча безпека яких може найбільше постраждати від агресії РФ проти України, використати їхні контакти з Москвою, щоб змусити її зняти блокаду з українських морських портів і припинити війну”, – написав Ніколенко.

 

 

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button