Україна

МЗС назвало умови для розблокування портів


Україна спільно з ООН докладає максимальних зусиль для розблокування українських морських портів з метою запобігання світовій продовольчій кризі, заявляють у МЗС.

 

Україна спільно з ООН докладає максимальних зусиль для розблокування українських морських портів з метою запобігання світовій продовольчій кризі. Про це йдеться у відповідній заяві МЗС України.

 

Повідомляється, що опрацьовуються варіанти створення гуманітарного коридору для експорту української аграрної продукції.

 

“З огляду на недавній ракетний удар РФ по зерновому терміналу в Миколаєві, не можемо виключати плани Росії скористатися таким коридором для нападу на Одесу та на південь України. Саме тому необхідні дієві гарантії безпеки для відновлення судноплавства. Такі гарантії мають бути надані шляхом постачання Україні зброї для захисту узбережжя від загроз з моря та шляхом залучення військово-морських сил третіх країн для патрулювання відповідної частини акваторії Чорного моря”, – йдеться у заяві МЗС.

 

Зазначається, що поки немає домовленості з цього питання між Україною, Туреччиною та Росією.

 

“При цьому наголошуємо, що рішення мають прийматися за участю всіх причетних сторін. Будь-які домовленості, які не враховують інтереси України, будуть відкинуті”, – заявляють у МЗС.

 

У МЗС повідомляють, що Україна вже розпочала постачання зерна на світовий ринок вантажівками, залізницею та річковим транспортом.

 

“Ми робимо все можливе, але комплексно вирішити це питання можна лише розблокувавши українські порти. Закликаємо всіх зацікавлених партнерів разом з Україною зосередити зусилля на пошуку збалансованого рішення, яке зніме російську блокаду з портів і передбачатиме чіткі гарантії безпеки для українського чорноморського узбережжя. коридорів”, – йдеться у заяві.

 

 

 

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button