Україна

МЗС назвало параметри спецтрибуналу для лідерів РФ


МЗС назвало параметри спецтрибуналу для лідерів РФ

Офіційний статус підсудного, такий як статус глави держави, не звільнятиме його від кримінальної відповідальності, наголосив глава МЗС.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба закликав створити спеціальний трибунал зі злочину агресії проти України для притягнення вищого військового та політичного керівництва Російської Федерації до відповідальності та назвав його майбутні параметри. Про це він сказав під час звернення до учасників конференції у Гаазі щодо відповідальності Росії за злочини в Україні, повідомляє МЗС у четвер, 14 липня.

Зокрема, міністр назвав п’ять основних параметрів, які Україна пропонує покласти в основу майбутнього спецтрибуналу:
  • Спецтрибунал базуватиметься на правилах та підходах, які застосовуються Міжнародним кримінальним судом та викладені у його Римському статуті. Він розслідуватиме і переслідуватиме злочини агресії проти України, вчинені на її території, як це визначено статтею 8 bis Римського статуту.
  • Юрисдикція спецтрибуналу поширюватиметься на всі події з лютого 2014 року, з початку збройної агресії Росії проти України.
  • Спеціальний суд матиме юрисдикцію щодо фізичних осіб, які здійснюють ефективний контроль або безпосередньо керують політичними чи військовими діями держави.
  • Офіційний статус підсудного, такий як статус глави держави, чи офіційний статус іншої посадової особи держави, не звільнятиме таку особу від індивідуальної кримінальної відповідальності і не пом’якшуватиме покарання.
  • Спеціальний трибунал розглядатиме лише злочини агресії проти України. Його буде створено як міжнародний спеціальний кримінальний ad hoc трибунал для розгляду збройної агресії Росії проти України.
“Тисячі невинних жертв цього злочину агресії заслуговують на справедливість. Справедливість також необхідна міжнародній спільноті в цілому, щоб покарати найбільше порушення міжнародного права з часів Другої світової війни. Ми повинні покласти край безкарності і залишити наступним поколінням світ, де верховенство права завжди пануватиме”, – резюмував Кулеба.
 
Раніше повідомлялося, що понад 40 країн підтримали позов України проти Росії до Міжнародного суду ООН.
 
ООН задокументувала понад 100 випадків сексуальних злочинів в Україні
 
 
Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button