Україна

Минулого року на фінансування політичних партій було направлено 283,53 млн гривень

Минулого року Національне агентство з питань запобігання корупції направило на фінансування діяльності політичних партій 283,53 млн гривень. Про це йдеться у звіті НАЗК за 2020 рік, пише 1NEWS, посилаючись на Укрінформ.

“НАЗК як розпорядник бюджетних коштів упродовж 2020 року забезпечило розподіл та щоквартальне перерахування політичним партіям коштів, виділених з державного бюджету на фінансування їхньої статутної діяльності загальним розміром 283,53 млн гривень”, – йдеться у звіті.

Найбільшу суму отримала “Слуга народу” – 70,28 млн гривень. “Європейська солідарність” отримала 37,02 млн гривень, “Голос” – 33,16 млн гривень, “Опозиційна платформа – За життя” – 31,89 млн гривень, ВО “Батьківщина” – 20,01 млн гривень.

У звіті зазначено, що на підставі заяви політичної партії “Слуга народу” зупинялося державне фінансування партії у ІІІ і ІV кварталах 2020 року. Крім того, при перевірці встановлених законом обмежень щодо фінансування політичних партій встановлено факти зазначення недостовірних відомостей у звітах, поданих партіями “ВО “Батьківщина” та “Голос”. Це призвело до зупинення державного фінансування “ВО “Батьківщина” за І квартал та партії “Голос” за ІІ квартал.

Як повідомлялося, НАЗК призупинило фінансування “Голосу”, оскільки партія сплатила за оренду офісів кількох територіальних організацій коштом коштів державного фінансування.

Партія “Голос” звернулася до Окружного адміністративного суду міста Києва. У позові партія просила скасувати наказ, яким було зупинено державне фінансування, та визнати протиправними складення НАЗК акту та висновку за результатами аналізу звіту партії.

9 квітня ОАСК розглянув справу по суті та виніс рішення про скасування наказу НАЗК щодо зупинення фінансування партії, яке не набрало законної сили. НАЗК заявляє, що оскаржить рішення суду до апеляційної інстанції.

Back to top button