Україна

МВФ збере для підтримки України $15 млрд

МВФ збере для підтримки України $15 млрд

Фото: AP

Кристаліна Георгієва

Така сума буде потрібна країні для збереження функціонування економіки протягом найближчих трьох місяців. Голова фонду закликала всіх його учасників допомогти Україні.

 

Міжнародний валютний фонд допоможе Україні покрити фінансовий дефіцит $15 млрд протягом найближчих трьох місяців. Глава МВФ Крісталіна Георгієва заявила, що запропонувала виділити необхідну Києву фінансову допомогу у формі грантів, повідомляє у середу, 20 квітня, Financial Times.

 

Глава МВФ зазначила, що Україні знадобиться 5 мільярдів доларів щомісяця протягом найближчого тримісячного періоду, щоб закрити всі дірки, які виникли через вплив вторгнення Росії на фінанси країни.

 

Георгієва також додала, що фонд обговорить українські фінансові потреби урядів-партнерів України. Вона запропонувала виділити необхідну Києву фінансову допомогу у вигляді грантів у рамках скоординованих зусиль країн-учасниць МВФ.

 

“Більшість економіки не функціонує. Заповнення фінансової нестачі краще забезпечити через грантове фінансування, так ми вважаємо”, – пояснила Георгієва.

 

Вона підкреслила, що ці $5 млрд призначені для підтримки функціонування економіки, а не для відновлення, “витрати на яке будуть величезними”.

 

“Що ми робимо, так це працюємо з нашими партнерами, щоб забезпечити мобілізацію за різними каналами такої підтримки та подальшу роботу над докладним описом конкретних потреб і того, як ці потреби можуть бути задоволені найкращим чином”, – сказала глава МВФ.

 

Георгієва нагадала, що Фонд створив і адмініструватиме спеціальний адміністративний рахунок для спрямування грошей країн-донорів на допомогу Україні.

 

За її словами, МВФ уже обговорює подальшу програму для України.

 

“Звичайно, зараз у нас дуже висока невизначеність, але вона не повинна завадити нам розпочати роботу над пакетом підтримки для України у майбутньому”, – наголосила Георгієва.

 

Вона уточнила, що це програма, яку Фонд може почати структурувати на майбутнє, але не виноситиме на раду директорів, поки тривають бойові дії.

 

“Тому що несправедливо очікувати від української влади розробки масштабного пакета реформ. Нині вони роблять правильно, зосереджуючись на тому, що найважливіше зараз, а саме на підтримці функціонування економіки, і вони роблять справді хорошу роботу”, – заявила глава МВФ, висловивши захоплення роботою українського економічного блоку у складі Мінфіну та Нацбанку зі збереження макроекономічної та фінансової стабільності у країні, що знаходиться у стані війни.

 

 

Нагадаємо, МВФ уже надав Україні екстрене фінансування у розмірі 1,4 млрд доларів, а також відкрив спеціальний рахунок, який дає безпечний спосіб подальшого фінансування країни.

 

 

 

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button