Україна

МВФ може перенести перегляд програми для України на липень-вересень 2021 року – прогноз

Прогрес у реалізації "маяків" МВФ може бути досягнутий під час весняної сесії Верховної Ради, що дасть змогу домогтися прориву в переговорах до середини літа

Перегляд програми Міжнародного валютного фонду (МВФ) може бути відкладений на липень-вересень або жовтень-грудень 2021 року.

Так вважають аналітики Bank of America (BofA) Global Research, – інформує 1NEWS.

Як зазначили в BofA Global Research, завдяки низьким потребам у фінансуванні бюджету на початку року Україна може зосередитися на внутрішньому політичному порядку денному, водночас будь-який прогрес у перегляді програми може затриматися до третього або навіть четвертого кварталу 2021 року.

Однак Україні все-таки буде потрібно зробити прорив у вирішенні бодай одного з питань, що залишилися, щоб розблокувати подальший прогрес у програмі, зазначено в аналітичній записці.

Прогрес у реалізації “маяків” МВФ може бути досягнутий під час весняної сесії Верховної Ради, що дасть змогу домогтися прориву в переговорах до середини літа, йдеться в матеріалах BofA.

“Отже, ми, як і раніше, очікуємо, що Україна отримає як мінімум іще один транш з поточної програми цього року”, – зазначає BofA.

При цьому BofA зберігає прогноз зростання реального ВВП на 4,5% поточного року, хоча звертає увагу на волатильність деяких даних, на яких будується прогноз.

З одного боку, потенційна стабілізація економічної ситуації дає змогу допускати можливість сильнішого зростання реального ВВП – до 5,5% ВВП і вище вже поточного року.

З іншого боку, зростання може досягти лише 3,5% ВВП з огляду на стримувальні фактори, такі як сильніше відновлення показників імпорту, пояснюють аналітики.

За оцінками BofA, номінальний ВВП у 2021 році в Україні становитиме $167 млрд, або 4,508 трлн грн. Середньорічна інфляція прогнозується на рівні 6,7% в 2021-му і 4,7% у 2022-му.

Говорячи про курс української валюти, BofA знову відзначає недооціненість гривні. Як очікують аналітики, до кінця 2021 року і в середньому за рік курс гривні становитиме 27 грн/$, а наступного року – 27,5 грн/$.

Джерело: Інтерфакс-Україна

Back to top button