Україна

Музей Метрополітен визнав Куїнджі українським художником – МКІП


Музей Метрополітен визнав Куїнджі українським художником – МКІП

Музей у довідковому матеріалі зазначає, що “російський авіаудар знищив художній музей Куїнджі у Маріуполі”.

 
 
Музей мистецтв Метрополітен у Нью-Йорку визнав художника Архипа Куїнджі українським художником. Зазначимо, що ще в грудні 2022 року його позначали як російського художника. Про це повідомляє прес-служба Міністерства культури та інформаційної політики (МКІП) у четвер, 9 лютого.
 
“На сайті прибрали слова “artist celebrating both in Russia and Ukraine” (англ. – “митець, звеличуваний як у Росії, так і в Україні”) і визнали, що в березні 2022 року художній музей Куїнджі у Маріуполі знищив авіаудар із боку Росії”, – йдеться у повідомленні.
 
У Мінкульті наводять біографічну довідку про художника із сайту музею з його картиною Червоний захід, де підкреслюється українське походження Куїнджі.
 
“Це місце було визначено як один з улюблених сюжетів Куїнджі, річка Дніпро… що тече на південь через три країни до Чорного моря. Куїнджі народився на березі моря у Маріуполі, коли українське місто входило до складу Російської імперії. Мінімалістична композиція та драматичне світло, колір і хмари є прикладом стилю художника. Наприкінці 1860-х років Куїнджі переїхав у мистецький центр Санкт-Петербурга, де він співпрацював з Передвижниками, незалежною піонерською виставковою групою. У 1890-ті роки викладав пейзажний живопис в Академії красних мистецтв. Звільнений за підтримку студентських протестів, він нарешті заснував власне товариство художників. У березні 2022 року російський авіаудар знищив художній музей Куїнджі у Маріуполі, Україна”, – йдеться у повідомленні МКІП.
 
 
А. Куїнджі. Червоний захід 
 
 
Як відомо, у Маріуполі знищено музей з унікальними картинами. У Національній спілці художників України розповіли, що оригіналів картин Куїнджі в момент обстрілу не було. Там залишалися лише копії його робіт авторства Андрія Яланського й Олександра Ольхова.
 
Нагадаємо, що Національна галерея Лондона перейменувала картину Російські танцівниці Дега. Відтепер картина називається Українські танцівниці.
 
Новини від Кореспондент.net у Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button