Україна

МОЗ розробляє пакет для реабілітації пацієнтів, які перенесли коронавірус

Міністерство охорони здоров’я працює над тим, щоб забезпечити фінансування реабілітаційної допомоги пацієнтам, які перенесли коронавірус в амбулаторних і стаціонарних умовах при фінансуванні з держбюджету, тобто через Національну службу здоров’я України. Про це розповіла в ефірі телеканалу “Україна 24” заступник міністра охорони здоров’я Ірина Микичак, пише 1NEWS, посилаючись на 112ua.

За її словами, на початку року наказом голови МОЗ Максима Степанова була створена робоча група Міністерства з напрацювання реабілітаційного постковидного пакету НСЗУ.

“Пацієнт супроводжується насамперед сімейним лікарем. Тобто коли він виписався зі стаціонару або закінчив лікування амбулаторно, він завжди є на супроводі сімейного лікаря, який знає всі його проблеми і знає, якої допомоги пацієнт потребує. Відповідно, сімейний лікар дає направлення в той чи інший стаціонар, навіть не чекаючи, поки НСЗУ буде окремо пакет фінансувати, тому що у нас працюють лікарні різної спрямованості. Крім того, ми працюємо над тим, щоб санаторії системи МОЗ могли також надавати відповідну допомогу”, – повідомила заступник міністра.

За словами представника НСЗУ Христини Петрик, відомство зараз вивчає міжнародний досвід постковидной реабілітації.

“Не маючи порядку і не маючи доведених протоколів лікування, ми не можемо закуповувати цей обсяг допомоги, тому що потрібно визначити, яким цей обсяг повинен бути. Тут потрібно багато даних, на основі яких ми зможемо оплачувати постковидную реабілітацію. Зараз ці дані збираються. Якщо пацієнт потребує, наприклад, психіатричної допомоги, то консультацію у психіатра пацієнт може отримати або амбулаторним пакетом, або за патентом психіатричної допомоги. НСЗУ оплачує такі звернення. До психіатра можна звернутися без направлення. Таке звернення також буде безкоштовним”, – розповіла вона.

Раніше в МОЗ розповіли, що в рамках вакцинації проти Covid-19 Україна використовуватиме вакцину CoronaVac фірми Sinovac Biotec, і цьому виробнику можна довіряти.

Back to top button