Україна

МОЗ прокоментувало смерть хлопця, який помер після вакцинації в Бучі

13 вересня близько 21:00 у місті Буча бригада екстреної медичної допомоги зафіксувала смерть 19-річного хлопця. За результатами експертизи встановлена попередня причина смерті — серцево-легенева недостатність, набряк легень, гостра коронарна недостатність. Про це говориться у коментарі Міністерства охорони здоров’я, повідомляє 1News.

У відомстві додають, що є підстави для обов’язкового проведення додаткових досліджень і з цією метою вилучено матеріал для подальшої гістологічної та токсикологічної експертизи.

«Остаточна причина смерті буде встановлена після отримання результатів лабораторних досліджень матеріалів орієнтовно в місячний термін», – додається у повідомленні.

За інформацією департаменту охорони здоров’я Київської області, 13 вересня о 15:05 хлопець отримав щеплення проти COVID-19 вакциною Comirnaty/Pfizer-BioNTech. Із цього ж флакону щеплено ще 5 людей, усі вони почуваються добре. Протягом 30 хвилин медичного нагляду після вакцинації в хлопця скарг на самопочуття не було.

Наразі цей випадок розглядає Регіональна група оперативного реагування на несприятливі події після імунізації/туберкулінодіагностики Департаменту охорони здоров’я Київської області.

Державний експертний центр МОЗ буде розслідувати такі випадки відповідно до українського законодавства та міжнародних норм організації фармаконагляду за несприятливими подіями після імунізації.

Станом на 20 вересня з початку кампанії вакцинації населення від COVID-19 проведено 11 456 848 щеплень. Вакциновано 6 304 016 осіб, з них отримали першу дозу — 6 304 014 людей, завершили вакцинацію (отримали дві дози) — 5 152 834 особи (із них 2 людини отримали першу дозу за кордоном). Саме вакциною Comirnaty/Pfizer-BioNTech здійснено 4 119 749 щеплень.

Від початку вакцинальної кампанії Державний експертний центр МОЗ України отримав 95 повідомлень про серйозні несприятливі події після імунізації (летальні випадки).

77 протоколів розслідувань регіональних груп оперативного реагування ДЕЦ України вже отримав. У всіх встановлено, що це були випадкові події, які співпали в часі з проведеним щепленням. Причинно-наслідковий зв’язок із проведеною імунізацією відсутній.

За рештою повідомлень (18 повідомлень) триває розслідування відповідно до термінів визначених законодавством.

Back to top button