Україна

МОЗ буде відкривати результати клінічних випробувань ліків

Результати клінічних випробувань в Україні будуть відкритими, інформує 1NEWS з посиланням на прес-службу Міністерства охорони здоров’я України.

“У МОЗ з’явилася можливість розголошувати результати доклінічних досліджень та клінічних випробувань ліків. Тобто кожен українець зможе переконатися, що препарат, який він купує чи йому призначає лікар, справді є безпечним та ефективним. Протягом шести місяців МОЗ розробить та затвердить порядок, за яким результати випробувань ліків будуть доступними для українців. Після цього з’являтиметься інформація про результати клінічних досліджень конкретних препаратів, які присутні на українському ринку. Доступною стане інформація про лікувальний ефект та побічні реакції під час застосування препарату”, – пояснили у відомстві.

У МОЗ підкреслили, що захист персональних даних пацієнтів, які брали участь у клінічних випробуваннях, буде гарантовано, як і не розголошуватиметься інформація, що є комерційною таємницею.

“Відкриті дані про результати клінічних випробувань дозволять лікарям переконатися, що вибір їх призначення та медичного застосування препарату є правильним: лікарі зможуть керуватися не лише комерційною інформацією про препарат, яку їм надає фармвиробник, але й матимуть доступ до незалежної медичної інформації. Також експерти, які формують переліки першочергових препаратів, що закуповуються за кошти платників податків, будуть впевнені, що обрані ліки дійсно ефективні та безпечні”, – наголосили у МОЗ.

У відомстві акцентували, що право на доступ до інформації про результати клінічних досліджень є загальносвітовою практикою.

“Відтепер і українське законодавство у цьому питанні приведене до норм законодавства ЄС. Закон запобігатиме недобросовісній конкуренції та обігу лікарських засобів із недоведеною ефективністю та безпечністю”, – зазначили у МОЗ.

 

 

 

 

 

 

Back to top button