Україна

Мовний омбудсмен підтримав заборону на російську мову у Могилянці


Мовний омбудсмен підтримав заборону на російську мову у Могилянці

Тарас Кремінь вважає, що заборона на вжиття російської мови на території вишу відповідає мовному законодавству.

 
Заборона на вжиття російської мови на території Національного університету Києво-Могилянська академія відповідає мовному законодавству, вважає уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.
 
“Я підтримую це рішення і вважаю, що у кожному університеті мають бути створені щонайкращі можливості для виховання справді патріотичних, вольових, освічених громадян України. Водночас стаття 21 Закону України Про забезпечення функціонування української мови як державної говорить про те, що мова освітнього процесу – державна”, – цитує Креміня прес-служба мовного омбудсмена.
 
За його словами, статистика 2022 року демонструє зростання інтересу до опанування українською мовою, українською філологією цікавляться в світі теж.
 
Зазначається, що уповноважений, звертаючись до Міністерства освіти і науки України, Спілки ректорів вищої освіти, просить вжити додаткових заходів задля неухильного дотримання закону Про забезпечення функціонування української мови як державної з метою недопущення порушень, які, на жаль, мають місце в окремих вишах.
 
“Національний університет Києво-Могилянська академія зробив досить потужний заділ, який, очікую, буде ретрансльований і по інших університетах України”, – заявив Кремінь.
 
Нагадаємо, у стінах Києво-Могилянської академії заборонили розмовляти російською мовою. Ця норма прописана у нових Правилах внутрішнього розпорядку.
 
Новини від Кореспондент.net у Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button