Україна

Зеленський пояснив, чому РФ блокує порти України


Зеленський пояснив, чому РФ блокує порти України

Таким чином Росія намагається позбутися конкурента на ринку продовольства, зазначив глава держави.


Росія блокує українські порти для того, щоб позбутися конкурента на ринку продовольства. Про це заявив президент Володимир Зеленський на пресконференції в Києві 16 червня після зустрічі з лідерами країн Африканського Союзу.
 
“Ми організували “зернову ініціативу”, ми звернулися до міжнародних організацій і лідерів, які дали нам гроші, фонд, для того, щоб ми відправили агропродукцію. До речі, до більшості ваших держав ми відправили безкоштовно. Ось що ми робили. І це не результат кризи чи конфлікту між двома державами. Це наслідки блокування Росією наших портів”, – сказав глава держави.

За словами Зеленського, росіяни заблокували порти, “щоб самим продавати свою агропродукцію, і щоб не було конкуренції з боку України, такого великого постачальника”.

 
Президент також звернув увагу на те, що Росія не давала можливості будь-якого зернового морського коридору доти, доки українські військові не деокупували острів Зміїний, і доки ЗСУ не отримали відповідну зброю, яка б гарантувала безпеку портам.

Нагадаємо, 17 травня Україна, Туреччина, ООН та Росія домовилися про продовження зернової угоди ще на два місяці – до 18 липня. Але через деякий час в ООН заявили, що зернова угода повноцінно не працює.

5 червня стало відомо, що Росія відновила реєстрацію кораблів у межах зернової угоди.


Чорноморську зернову ініціативу уклали в Стамбулі 22 липня 2022 року за участю ООН, України, Туреччини та Росії. Її суть – у створенні коридору для вивезення зерна з трьох українських портів в умовах війни Росії проти України. Ініціативу було укладено на 120 днів, її продовжували двічі.
 
Росія неодноразово погрожувала припинити дію зернової угоди. РФ наполягає на розблокуванні роботи аміакопроводу Тольятті-Одеса та знятті всіх санкцій під час торгівлі російською агропродукцією та добривами.

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button