Україна

Мінування має розглядатися як військовий злочин – Зеленський

Мінування має розглядатися як військовий злочин - Зеленський

Фото: Офіс президента

Президент України Володимир Зеленський

Щодня на звільнених територіях у будинках, на вулицях, полях та машинах знешкоджуються по кілька тисяч мін.

 

Через дії російської армії територія України на сьогоднішній день є однією з найзабрудненіших мінами у світі. Про це у понеділок, 11 квітня, заявив під час відеозвернення президент України Володимир Зеленський.

 

“Україна – одна з найбільш забруднених мінами країн світу. Я вважаю, що це має розглядатися як військовий злочин. Вони хотіли вбити якнайбільше людей навіть після відступу. Без відповідних наказів вони б цього не робили”, – заявив президент.

 

Зеленський зазначив, що у північних районах України, звідки вигнали окупантів, продовжується розмінування. За його словами, російські війська залишили після себе десятки, якщо не сотні тисяч небезпечних предметів, щодня знешкоджується щонайменше кілька тисяч таких предметів.

 

“Окупанти залишали міни всюди. У захоплених будинках. Прямо на вулицях, у полях. Вони мінували майно людей, мінували машини, двері. Свідомо робили все, щоб повернення в ці райони після деокупації було максимально небезпечним”, – сказав він.

 

Президент також повідомив, що зустрічався з експертною групою, яка опрацьовує створення спецмеханізму досудового розслідування та судового розгляду всіх військових злочинів, скоєних окупантами.

 

“Проробляємо юридичний шлях притягнення окупантів до відповідальності, який буде максимально ефективним і настільки швидким, наскільки можливо. Щоб не чекати десятки років, поки завершаться всі міжнародно-правові процедури, а прискорити настання справедливості. Я очікую, що варіанти рішень щодо створення такого спецмеханізму будуть представлені найближчим часом”, – наголосив Зеленський.

 

Раніше повідомлялося, що в Україні приблизно 300 тисяч квадратних кілометрів території мають бути обстежені на предмет мінувань і можуть потребувати гуманітарного розмінування.

 

 

 

 

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button