Україна

Мінус вежі в Чорному морі. Новий удар від ЗСУСюжет


Збройні сили України завдали удару по бурових установках, які Росія привласнила собі в Чорному морі.

 
Україна продовжує проводити успішні операції в Чорному морі. Слідом за російським крейсером Москва і буксиром Василий Бех на дно також пішли вкрадені Росією бурові установки. Внаслідок удару три бурові платформи зазнали пошкоджень, видобуток на них наразі припинено.
 
 
Що відомо?
 
“Удару було завдано по трьох вишках. На них перебувало 109 осіб, 21 людина вже евакуйована”, – заявив призначений Кремлем так званий “глава” анексованого Криму Сергій Аксьонов.
 
В Україні офіційно ситуацію не коментували. Але вже з’явилося відео з наслідками удару по вежах.
 
 
Які це вежі
 
Нафтовидобувні вежі Чорноморнафтогазу, по яких було завдано удару, розташовані на шельфовій зоні між узбережжям Одеської області і Кримом. В Україні вони відомі як “вишки Бойка” – їх купили в Сінгапурі за часів міністра енергетики Юрія Бойка.
 
До 2014 року там вели видобуток кілька українських стаціонарних газових платформ і пересувних самопідйомних бурових установок. Після анексії Криму призначена Москвою нова влада Криму заявила про “націоналізацію” кількох українських держпідприємств, зокрема Чорноморнафтогазу і всіх його активів.
 
Російська сторона оголосила про перехід у її власність навіть тих вишок, які були розміщені і видобували паливо на шельфі на відстані від кримських берегів, за межами так званого територіального моря – 12-мильної зони.
 
У березні 2014 року російські військові взяли під контроль самохідні плавучі бурові установки, а в грудні 2015 року їх перемістили в територіальні води Криму. Як пояснили тоді в Чорноморнафтогазі, це було зроблено “через складну міжнародну обстановку і ризик втратити життєво важливі активи”.
 
Одне слово, вежі Росія просто вкрала і здійснювала на них видобуток.
 
В Україні через закупівлю вишок було відкрито кримінальну справу за підозрою в корупції. У січні 2016 року Печерський суд Києва задовольнив клопотання ГПУ про арешт так званих “вишок Бойка”. Як сказано в судовому документі, арешт накладено в рамках кримінального провадження, яке Головне слідче управління Генпрокуратури відкрило ще 1 квітня 2014 року.
 
Справу було відкрито за фактом привласнення колишніми чиновниками Міністерства енергетики і вугільної промисловості, а також менеджментом НАК Нафтогаз України і ДАТ Чорноморнафтогаз держмайна в особливо великих розмірах.
 
 
Росія лякає
 
Атака України на вежі Чорноморнафтогазу нібито “розв’язала руки Російській Федерації”, заявив так званий депутат Державної думи РФ від “республіки” Крим Михайло Шеремет.
 
“Атака на вежі Чорноморнафтогазу розв’язала Російській Федерації руки, найближчим часом буде завдано ударів у відповідь по центрах прийняття рішень”, – заявив колаборант.
 
До цього, начебто, в Росії, яка три місяці бомбить Україну, “руки були зв’язані”.
 
Новини від 1News у Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet” rel=”nofollow” target=”_blank”>https://t.me/korrespondentnet

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button