Україна

Мінус трильйон. Світ бідніє від нападу Росії

Мінус трильйон. Світ бідніє від нападу Росії

Росія несе руйнування у весь всесвіт

Напад Росії на Україну завадив світові відновитися після ковідної кризи і повернутися до колишніх темпів зростання добробуту.

 

Від війни, яку Росія розв’язала проти України, страждає весь світ. Звісно, ціна яку щодня платить наша держава непорівнянна з якимись іншими економічними втратами, але факт залишається фактом – втрачені можливості по всьому світу оцінюються не менш як 1 трильйон доларів лише в цьому році.

 

 

Прогнози

 

У своїх піврічних прогнозах Світовий банк і клуб багатих країн ОЕСР рішуче переглянули свої недавні оптимістичні погляди на перспективи світової економіки і поставили їй новий діагноз: про швидке одужання можна забути, а ризики негайно зануритися в чергову кризу, як ніколи, є реальними й великими.

 

“Світ заплатить високу ціну за війну Росії проти України. Вона загрожує відновленню економіки, що тільки-но почалося після двох років пандемії, – йдеться у звіті ОЕСР. – Очевидно, що серед усіх країн найбідніші країни постраждають найбільше”.

 

“Російське вторгнення в Україну завдало шкоди глобальній економіці, дестабілізувало ринки енергоносіїв, загострило нестачу продовольства і бідність у багатьох країнах, що розвиваються”, – пишуть економісти Світового банку.

 

Світовий банк тепер очікує на зростання світової економіки у 2022 році всього на 2,9% проти попереднього прогнозу зростання на 4,1%. ОЕСР знизив свій прогноз ще суттєвіше – до 3% із 4,5%.

 

Втрачені відсоток-півтора зростання – гігантська сума з урахуванням того, що світовий ВВП цього року вперше має перевищити 100 трильйонів доларів на рік.

 

Світова економіка є циклічною: за підйомом йде спад, потім відновлення – до чергової рецесії, і так далі. З часів Другої світової війни світ пережив півдесятка рецесій, включаючи ковідний 2020 рік. Але жодного разу відновлення після спаду не спіткало таке швидке провалля, як зараз. Головна причина – напад Росії на Україну.

 

 

Бідні біднішають швидше

 

Країни, що розвиваються, традиційно бідніють швидше, ніж розвинені, під час будь-якої світової економічної кризи, адже мають менший запас міцності і є більше залежними від світових цін на продовольство й енергоносії, а також через ставки залучення кредитів у валюті для купівлі їжі, палива, технологій та обладнання. Напад Росії на Україну вдарив саме по них.

 

 

Україна все одно страждає найбільше

 

Європа і Центральна Азія майже повернулися на доковідну траєкторію зростання добробуту на початку 2022 року. Але тут путінська армія перейшла український кордон.

 

“Російське вторгнення повернуло назад це відновлення, і у 2022 році економіка регіону скоротиться приблизно на 3%”, – пише Світовий банк, який ще в січні очікував, що буде не спад, а зростання на 3%.

 

Рецесія загрожує не всім, а лише Росії, Україні і ще чотирьом країнам колишнього СРСР: Білорусі, Молдові, Киргизстану і Таджикистану, вважає Світовий банк.

 

ВВП України, за його розрахунками, просяде на 45% у 2022 році і відновиться не скоро.

 

“Наслідки війни відчуватимуть далеко за межами короткострокового прогнозу. Вона залишить на тілі української економіки глибокі шрами у вигляді знищених виробництв, випалених полів, виснажених людських ресурсів”, – пишуть економісти банку.

 

ВВП Росії, за їхніми розрахунками, скоротиться приблизно на 9% і навіть наступного року не повернеться до зростання, а зменшиться ще приблизно на 2% за умов європейського нафтового ембарго і скорочення доходів, споживання, інвестицій та імпорту.

 

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button