Україна

Мінські угоди – Кулеба назвав умову для досягнення прогресу – 1News

Глава Міністерства закордонних справ України Дмитро Кулеба


Фото з відкритих джерел

За його словами, існує механізм у вигляді Тристоронньої контактної групи, але його наразі заблоковано

Глава Міністерства закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що прогрес у виконанні Мінських домовленостей можливий тільки якщо Росія відмовиться від вимоги прямого діалогу України з так званими “ЛНР/ДНР”. Про це повідомив “Укрінформ”.

“Ключова відмінність у сприйнятті Мінських угод полягає в тому, що Росія вимагає, щоб Україна шукала рішення про те, як мають бути виконані Мінські домовленості, у прямому діалозі з так званими “ЛНР/ДНР”. Але цієї вимоги немає у Мінських угодах”, – зазначив міністр.

При цьому він наголосив, що існує механізм для виконання Мінських угод у вигляді Тристоронньої контактної групи, але його, по суті, заблоковано, бо Росія постійно наполягає на прямому діалозі.

“Навіщо вона це робить? Тому що Росія розуміє: якщо Україна вступить у прямий діалог з Донецьком і Луганськом, то статус Росії в цьому конфлікті зміниться…”, – додав Кулеба.

Також він знову підкреслив, що Україна не погодиться на цю вимогу Кремля, бо очевидно, що РФ є стороною конфлікту.

“Якщо Росія цю позицію змінить і повернеться до логіки Мінських угод, то ми зможемо рухатися вперед і погодити ті речі, які залишаються неузгодженими. Сьогодні у Берліні засідають радники лідерів нормандського формату. Це зустріч упродовж недавньої розмови у Парижі, і саме там вони обговорюють це питання”, – резюмував глава МЗС України.

1News за темою: Макрон після переговорів із Зеленським: Мінські угоди сьогодні – єдиний шлях, який дозволяє йти до миру

Як повідомлялося раніше, президент Франції Емманюель Макрон заявив, що в найближчі тижні в рамках Тристоронньої контактної групи можуть бути внесені прояснення щодо комплексу заходів із виконання Мінських угод, які сприятимуть їх виконанню.


Джерело

Back to top button