Україна

Міносвіти запровадило льготи з ЗНО для випускників нацменшин

Для випускників 11 класів шкіл з угорською та румунською мовами навчання буде встановлений адаптивний поріг з державної підсумкової атестації (ДПА) у формі ЗНО з української мови, інформує 1NEWS з посиланням на прес-службу Міносвіти.

Про це під час години запитань до уряду у Верховній Раді сказала міністр освіти та науки Лілія Гриневич.

“Цьогоріч ми запровадили розумне пристосування до цільової категорії випускників шкіл з мовами національних меншин, мова яких не належить до групи слов’янських мов. Тому що дітям з угорських, румунських шкіл, мова яких дуже відрізняється від української, складно опановувати українську мову. Як ви знаєте, до недавнього часу у них було мало можливостей вивчати українську мову, для них буде встановлено адаптивний поріг, нижчий за звичайний, який дасть їм можливість брати участь у відборі до закладів вищої освіти”, – сказала Гриневич.

Вона нагадала, що випускники 11 класів всіх шкіл в Україні складають державну підсумкову атестацію (ДПА) у формі ЗНО з української мови або математики чи історії України на вибір. Також в цьому році ДПА складають учні закладів профтехосвіти та студенти коледжів.

Державна підсумкова атестація з української мови та математики також відбудеться в 4 класах. В школах з національними мовами викладання, за рішенням педагогічної ради, може бути проведено ДПА для четвертокласників з рідної мови. Гриневич наголосила, що в 4 класах ДПА проводиться виключно як моніторингова і не впливає на зарахування дитини до 5 класу. На відміну від ДПА у 9 класах, оцінки за яку будуть враховуватися при зарахуванні учнів до 10 класу профільної школи.

Гриневич зазначила, що протягом останніх трьох років уряд модернізує матеріальну базу закладів професійно-технічної освіти, і випускники 9 класів можуть обрати для себе вступ або до 10 класу, або до закладу профтехосвіти.

 

 

Back to top button