Україна

Міноборони РФ каже, що відкрило «попереджувальний» вогонь в бік британського есмінця у Чорному морі: в Британії це спростовують

Міністерство оборони Великої Британії заперечило обстріл росіянами есмінця HMS Defender біля берегів Криму, заявивши, що корабель здійснює мирний прохід відповідно до міжнародного права і попереджувальний вогонь по ньому не відкривався. Відповідна заява була оприлюднена у Twitter британського Міноборони у середу по обіді, пише «Європейська правда».

«Попереджувальних пострілів по HMS Defender не проводилося. Корабель ВМС Великої Британії здійснює мирний прохід через територіальні води України відповідно до міжнародного права», – йдеться у заяві.

«Ми вважаємо, що росіяни проводили навчання з артилерійськими стрільбами в Чорному морі і заздалегідь попередили морське співтовариство про свою діяльність. Жодного пострілу у HMS Defender не було, і ми не визнаємо твердження про те, що на його шляху скидалися бомби», – додали у британському міністерстві.

Раніше російські ЗМІ з посиланням на Міноборони Росії повідомили, що російські військові відкрили попереджувальний вогонь по курсу британського есмінця HMS Defender в районі мису Фіолент в Чорному морі.

Повідомлялось, що «есмінець був попереджений про застосування зброї в разі порушення державного кордону Російської Федерації», а прикордонний сторожовий корабель виконав попереджувальну стрільбу і попереджувальне бомбометання.

За даними російських ЗМІ, події розвивалися так:

  • об 11.52 британський есмінець Defender “перетнув російський кордон і на 3 км увійшов у територіальне море біля мису Фіолент”;
  • есмінець був попереджений про застосування зброї в разі “порушення кордону”, але не відреагував;
  • о 12:06 і 12:08 прикордонний сторожовий корабель виконав попереджувальну стрільбу;
  • о 12:19 літак Су-24М виконав попереджувальне бомбометання (4 ОФАБ-250) по курсу руху есмінця ОРО “Дефендер”;
  • о 12:23 спільними діями Чорноморського флоту і Прикордонної служби ФСБ Росії есмінець УРО “Дефендер” покинув межі “територіального моря Російської Федерації”.

Військового аташе Великої Британії в Москві викликали у Міноборони РФ через інцидент із есмінцем у Чорному морі.

В той же час Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба після інциденту із есмінцем Британії у Чорному морі заявив, що Україні необхідна якісно нова взаємодія із членами НАТО у Чорному морі.

«Наочний доказ української позиції: агресивна і провокативна політика РФ в Чорному і Азовському морях, окупація та мілітаризація Криму становлять постійну загрозу Україні та союзникам. Саме тому я наголошую, що необхідна якісно нова взаємодія членів НАТО з Україною у Чорному морі», – написав він у Twitter.

Британський есмінець HMS Defender увійшов в одеський порт 18 червня.

В українсько-американських навчаннях “Sea Breeze-2021” візьме участь рекордна кількість країн, свою участь офіційно підтвердив Шостий флот ВМС США. У навчаннях візьмуть участь 32 країни, 5 000 військових, 32 кораблі, 40 літаків і 18 команд спеціальних операцій і дайвінгу.

Back to top button