Україна

Міноборони готове передати Будинок Сікорського в комунальну власність: заважає рішення суду

Міністерство оборони України стоїть на позиції, що передача Будинку Сікорського у Києві до комунальної власності територіальної громади Києва дозволила б зберегти та відновити об’єкт у якості музею видатного авіаконструктора. Однак, це унеможливлюється тим, що ухвалою Печерського районного суду м. Києва від 04.01.2018 у справі № 757/795/18-к задоволено клопотання слідчого в особливо важливих справах слідчого відділу військової прокуратури Центрального регіону України та накладено арешт на все нерухоме майно державного підприємства «Готель «Козацький» Міністерства оборони, в тому числі на вищевказану будівлю, яка обліковується на балансі підприємства. Про це 1News повідомила прес-служба Міноборони.

Міністерством оборони України, державним підприємством та концерном «Військторгсервіс», учасником якого є державне підприємство «Готель «Козацький», неодноразово ініціювався процес зняття арешту, накладеного в рамках кримінального провадження на будівлю в судовому порядку. Однак судами різних інстанцій у задоволенні клопотань було відмовлено.

Крім того, Міністерством оборони України до Офісу Генерального прокурора направлено лист щодо підтримання позиції Міністерства оборони України з питання скасування згаданої ухвали Печерського районного суду Києва в частині накладення арешту на Будинок Сікорського.

Водночас, слід зазначити, що у грудні 2012 року ТОВ «Межінжсервіс» та УкрНДІпроектреставрація влітку 2017 року проводився огляд технічного стану будівлі. Встановлено, що загальний стан пам’ятки аварійний. На теперішній час будівля збереглась на 31%.

У 2018 році постановою Кабінету Міністрів України від 25.01.2018 № 32 пам’ятці історії надано статус національного значення № 260087 як «Будинку, в якому мешкав видатний авіаконструктор І. Сікорський з родиною».

Таким чином, реконструкція будинку, відповідно до законодавства України, неможлива, а будь які дії з його реставрації допустимі за умови розробки установлених норм щодо реставрації пам’яток історії, культури та архітектури.

У зв’язку з тим, що будівля знаходиться в так званій буферній зоні пам’ятки ЮНЕСКО всесвітнього значення Софії Київської, це накладає додаткові обмеження на проект реставрації з метою пристосування.

«У 2017 році було замовлено попередній етап проекту реставрації з оцінкою технічного стану та категорії складності. За оцінками фахівців, вартість розробки проекту першочергових протиаварійних робіт складає близько 150 000 грн. Проведення зазначених робіт може коштувати, залежно від протиаварійних завдань, від 5 до 10 млн. грн», – говориться у повідомленні міністерства оборони.

В Міноборони додали, що робота щодо передачі Будинку Сікорського до комунальної власності територіальної громади Києва буде продовжена після скасування арешту на будівлю.

Back to top button