Україна

В новій серії проекту «Паломниця» Оксана Марченко розповіла, як їй допомогла молитва

У п’ятницю, 2 квітня, вийшла нова серія авторського проекту Оксани Марченко «Паломниця». У цьому фільмі телеведуча розповіла, як молитва в церкві допомогла їй вступити до університету, повідомляє «Перший незалежний».

Оксана Марченко поділилася, що в юності у неї була усвідомлена мрія − вступити на історичний факультет Київського університету.

«Завдання було складним. Ну, чи жарт, конкурс 14 людей на місце. А у моїх батьків ні зв’язків, ні грошей. Щоправда, школу я закінчила з медаллю, тому для вступу було достатньо скласти тільки іспит з української мови та літератури», − розповідає Оксана.

Напередодні вступного іспиту батько майбутньої телеведучої відвів її до храму, хоча на той момент сім’ю складно було назвати «віруючою».

«Я добре пам’ятаю той ранок, коли ми пішли до церкви. Служба вже закінчилася. З відчинених вікон лилося сонячне світло. Запах ладану змішувався з ароматами квітів у дворі. Тато сказав: «Постав свічку біля образу Божої Матері та попроси Її про допомогу на іспиті». Підійшовши до ікони, я дуже здивувалася. Перед нею стояла на колінах і молилася якась жінка. «І чого це люди тут поклони б’ють?» – тільки й спало мені на думку. У той момент я навіть уявити собі не могла, що через 30 років знову повернуся до цього храму і так само, на колінах, зі сльозами дякуватиму Божій Матері за Її заступництво. Але це буде набагато пізніше. А тоді я, наївна вчорашня школярка, просто поставила свічку і тихо прошепотіла своє заповітне прохання», − ділиться Оксана Марченко.

Після цього походу до церкви Оксана швидко про нього забула. Юна дівчина забралася на горище, де в тиші готувалася до іспитів, а через якийсь час заснула.

«Той сон я пам’ятаю досі. Темна дошка, на якій крейдою було написано “Фата Моргана”. Я прокинулася і раптом зрозуміла сенс дивного напису. Так називалася повість Михайла Коцюбинського. Це була одна з 200 тем творів, винесених на іспит. Я почала посилено готувати цю тему», – розповідає телеведуча.

У день іспиту, за її словами, в аудиторії зібралося близько ста студентів.

«Екзаменатор відкрив дошку, на якій були написані чотири теми твору на вибір. Я мало не скрикнула. Однією з них була моя “Фата Моргана”. Це було справжнє диво. Іспит я склала на “відмінно” і стала студенткою історичного факультету. Моя мрія здійснилася. Сьогодні, згадуючи про це, я завжди подумки дякую Пресвятій Богородиці, адже Вона ніколи не залишала мене – ні тоді, ні зараз», – підсумувала Оксана Марченко.

Прем’єра вже п’ятого фільму проекту «Паломниця» про Голосіївський монастир відбулася в п’ятницю, 2 квітня, на YouTube-каналі Оксани Марченко. У цій серії телеведуча розкриває тему милостині та, як і в попередніх серіях, несе послух у монастирі – цього разу на цвинтарі.

Back to top button