Україна

Міністр фінансів назвав Степанова персонажем з “12 стільців”

Степанов зазначив, що не ображається за це на Сергія Марченка

Глава Мінфіну Сергій Марченко розкритикував очільника МОЗ Максима Степанова за погане планування заходів для боротьби з коронавірусом, при цьому він допустив збільшення витрат на медицину у бюджеті-2021.

Про це він сказав в інтерв’ю Lb.ua, – інформує 1NEWS.

“Є можливість такого сценарію (коригування бюджету або макропоказників – ред.), оскільки є потреба закрити кілька питань по медицині. Ми будемо обговорювати з МВФ і з іншими партнерами можливість незначної корекції бюджету. У бік збільшення витрат на медицину. Там не тільки проблема в вакцинах. Є ряд інших питань, які потрібно вирішити. Ось в чому проблема у мене зі Степановим? Він веде себе як персонаж з “12 стільців”. “Вранці гроші – ввечері стільці, увечері гроші – вранці стільці, але гроші вперед”. Ось так і Степанов. У нього завдання забюджетуватися максимально, користуючись тим, що у нас ковід, у нас проблеми, у нас люди вмирають і потім на цій риториці вирішувати ті проблеми, які необхідно. Я вважаю, що це абсолютно неправильно. Потрібно спочатку запропонувати план, показати, вирішення проблеми, а для цього достатньо часу було, а потім вже намагатися міністру фінансів чи уряду ставити питання з приводу пошуку коштів. А підхід поки що такий – спочатку гроші, а потім я буду вам боротися з ковідом. Так питання ставити не можна”, – підкреслив Марченко.

При цьому він згадав про невитрачені кошти Фонду боротьби з COVID-19 за підсумками 2020 року.

“Ми максимально допомагаємо (розмова відбулася до рішення про виділення коштів на закупівлю вакцин – ред.). Це ж не про Степанова, це про країну і про людей. Ми на Кабміні часто з’ясовуємо стосунки, і це нормально, тому що у мене є що запитати у нього, зокрема, по залишкам минулого року. Він вибивав, вибивав гроші, а в підсумку вийшли залишки, які не використано”, – додав міністр фінансів.

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов відповів на заяву голови Мінфіну Сергія Марченка, котрий порівняв його з персонажем з фільму “12 стільців” – за його словами, у нього немає особистого конфлікту з Марченком.

“Я вважаю себе значно стриманішою і професійною людиною, щоб публічно відповідати, це наші з ним робочі взаємини. Якщо він вважає за потрібне коментувати таким чином, заради хайпу, – ну, значить Сергій Михайлович вважає за потрібне. У мене не може бути особистого конфлікту з міністром фінансів, у мене є відстоювання інтересів української медицини, здоров’я і життя українців. Якщо я кажу, що нам, наприклад, для закупівлі вакцин потрібно 15,1 млрд грн, і все це підтверджено розрахунками, а він вирішує, що достатньо 2,6, потім же виходить, що я правий. Так само буде і з лабораторією, про яку говорив президент. Зрозуміло, що 100 млн грн нам не вистачить”, – додав він.

Back to top button