Україна

Міністерство оборони України скоротило перелік спеціальностей, представниці яких повинні стати на військовий облік

Міністерство оборони України скоротило перелік спеціальностей та/або професій, співробітниці яких зобов’язані ставати на військовий облік до кінця 2022 року. Нову редакцію наказу про взяття на військовий облік жінок відомство скерувало на погодження до міністерства внутрішніх справ України, Служби безпеки України та Служби зовнішньої розвідки України, повідомляє прес-служба Міноборони, пише 1news, посилаючись на 112ua.

Логіка нового варіанту наступна: за допомоги військового обліку ми повинні не тільки забезпечувати поточні потреби війська, але й дбати про розвиток Збройних Сил. У наказі ми затверджуємо не усі спеціальності, які нам колись теоретично можуть знадобитися, а тільки ті, що наші військові вважають актуальними в осяжній перспективі. Це дозволило значно скоротити перелік спеціальностей і професій, які потребують військового обліку жінок на даному етапі”, – сказав міністр оборони України Олексій Резніков.

Зокрема, у новому наказі “Про затвердження переліку спеціальностей та/або професій, споріднених відповідним військово-обліковим спеціальностям, після отримання яких жінки беруться на військовий облік військовозобов’язаних” визначено 14 спеціальностей та 6 професій, отримання яких передбачає взяття на військовий облік.

Зазначені спеціальності та професії споріднені близько 100 військово-обліковим спеціальностям. Раніше йшлося про 35 професійних напрямків, які об’єднували понад 200 спеціальностей. Переважно йдеться про спеціальності та професії у сфері медицини, електроніки, зв’язку, метрології та картографії, фінансів, бухгалтерського обліку та аудиту.

Остаточний список буде затверджено після отримання погоджень від інших відомств. Також у проекті наказу закладено механізм перегляду цього списку.

Нагадаємо, 17 грудня в Україні набув чинності закон, згідно з яким Міноборони розширило список професій для жінок, представниці яких будуть зобов’язані стати на військовий облік. Відомо, що на облік ставитимуть навіть вагітних і жінок з неповнолітніми дітьми.

Пізніше стало відомо, що в Україні скоротять список професій жінок, представниці яких мають стати на військовий облік в Україні.

Днями петіція на сайті президента Володимира Зеленського із закликом відмінити військовий облік для жінок набрала достатньо голосів для її розгляду главою держави.

Президент України Володимир Зеленський на петицію українців № 22/130110-ЕП з проханням про скасування військового обліку для жінок словами дав відповідь, головна думка якої така:”Захист держави-справа всього народу”.

Крім того, заступник Міністра оборони України Ганна Маляр запевнила українців, що взяття жінок на військовий облік, передбачене наказом відомства №313, не означає призов до армії.

Back to top button