Україна

Мінфін назвав пакет збільшення податків “найбільш м’яким варіантом”


Мінфін назвав пакет збільшення податків найбільш м яким варіантом

Нині необхідно знайти додаткові 500,3 млрд грн для забезпечення критично важливих військових потреб.

Кабмін пропонує найбільш м’який варіант фінансування додаткових військових потреб серед усіх можливих. Про це повідомляє пресслужба Мінфіну.

Зазначається, що пакет складається з двох частин: три чверті додаткової потреби на фінансування оборони пропонується забезпечити за рахунок внутрішніх запозичень, перевиконання діючих доходів держбюджету у тому числі за рахунок детінізації та економії по окремих видатках (361,6 млрд грн).

Одна чверть – за рахунок перегляду військового збору, акцизів та деякі інші заходи (138,7 млрд грн).

Як повідомляється, нині необхідно знайти додаткові 500,3 млрд грн для забезпечення критично важливих військових потреб.

Початкова пропозиція уряду передбачала підвищення ставки ПДВ з 20% до 22-23%, військового збору – з 1,5% до 5%. Крім того, очікувалося, що останній сплачуватимуть і фізособи-підприємці.

У допрацьованому варіанті змін до Податкового кодексу вирішили відмовитися від підвищення ПДВ і натомість суттєво розширити базу оподаткування військовим збором та підвищити його ставки.

Тепер пропонується:

  • збільшити ставку військового збору з 1,5% до 5% для фізосіб;
  • запровадити військовий збір для юридичних осіб (зокрема тих, які перебувають на основній та спрощеній системах оподаткування) у розмірі 1% від доходу;
  • запровадити військовий збір для ФОПів першої, другої та четвертої груп у розмірі 5% від двох мінімальних зарплат на місяць (сумарно – 800 грн на місяць);
  • запровадити військовий збір для ФОПів третьої групи у розмірі 1% від доходу (сумарно такі ФОПи сплачуватимуть 6% від доходу: 5% – єдиний податок, 1% – військовий збір).

Також уряд пропонує встановити військовий збір з деяких операцій і внести зміни до адміністрування деяких інших податків.

Пропонується також знизити поріг щодо оподаткування імпортним ПДВ міжнародних посилок зі 150 євро до 45 євро (тобто, товари вартість до 45 євро оподатковуватись не будуть).

Крім того, уряд включив до податкових змін запровадження акцизного податку на солодку воду в розмірі 0,1 євро на кожні 100 грамів цукру чи інших підсолоджувачів у літрі такої води.

Цей комплекс методів допоможе залучити додаткові 140 мільярдів гривень до бюджету, однак норми ще не прийняті. 

Нагадаємо, Кабмін схвалив зміни до державного бюджету, якими пропонується збільшити видаткову частину бюджету на 500,3 млрд грн, з яких 495,3 млрд грн направити на потреби сектору безпеки та оборони.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

2 × 4 =

Back to top button