Україна

Міненерго: Україна в 2024 році почне будівництво чотирьох атомних реакторів


Міненерго: Україна в 2024 році почне будівництво чотирьох атомних реакторів

Київ планує розширити атомний сектор, щоб компенсувати втрати від Запорізької АЕС, пояснив Герман Галущенко.

Українська влада планує почати будівництво чотирьох нових атомних реакторів вже цього літа або восени. Про це в інтерв’ю Reuters заявив міністр енергетики України Герман Галущенко.

“Думаю, влітку-восени почнемо будівництво. Нам потрібні корпусні (ядерні реактори – ред.)”, – сказав він.

За його словами, всі чотири реактори побудують на Хмельницькій АЕС (ХАЕС). Будівництво 3-го і 4-го блоків на ХАЕС розпочалося у 1980-х роках, та було заморожене.

З моменту здобуття незалежності в 1991 році Україна побудувала три нові атомні реактори – по одному на Запорізькій, Хмельницькій та Рівненській АЕС.

Нині три АЕС на підконтрольній Україні території виробляють понад 55% потреб країни в електроенергії, проте Київ планує розширити цей сектор, щоб компенсувати втрати від Запорізької АЕС, найбільшої АЕС у Європі.

“3-м і 4-м блоками на ХАЕС ми хочемо компенсувати втрати від Запорізької АЕС, і зараз ми ведемо переговори з нашими болгарськими партнерами щодо двох реакторів, які ми хочемо придбати. Якби ми сьогодні отримали корпуси ядерних реакторів, я думаю, що минуло б 2,5 роки, і ми б мали в роботі третій реактор”, – пояснив Галущенко.

Водночас з будівництвом радянських атомних блоків ВВЕР-1000 Україна планує почати підготовчі роботи для розміщення двох сучасних західних блоків AP1000, також на ХАЕС.

“Нам потрібно ухвалити у парламенті закони, і у нас є проєкти законів по 3-му, 4-му, 5-му і 6-му блоках. Це ВВЕР-1000 (для 3-го і 4-го блоків – ред.), а 5-й і 6-й ми хочемо будувати по типу AP. Це паралельний процес”, – резюмував голова Міненерго.

Нагадаємо, Герман Галущенко повідомив, що через заборону відключення боржників деякі споживачі зловживали цим, щоб не платити за комунальні послуги.

Як відомо, наприкінці грудня 2023 року Кабінет міністрів скасував мораторій від 24 березня 2022 року на відключення споживачів житлово-комунальних послуг у разі заборгованості.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button