Україна

Міненерго озвучило ситуацію в енергосистемі


Міненерго озвучило ситуацію в енергосистемі

У системі є значний дефіцит генерувальних потужностей через російські атаки. Ситуація в енергетиці залишається складною.

Україна 20 липня планує залучати допомогу з енергосистем Румунії, Словаччини, Польщі й Угорщини максимальною потужністю 1 385 МВт. Про це повідомляє Міненергетики.

Зазначається, що ситуація в енергетиці залишається складною. У системі є значний дефіцит генерувальних потужностей через масовані російські атаки з весни цього року, тривають обстріли, особливо на прифронтових територіях. Часто під обстріли потрапляють підстанції, лінії системи передачі електроенергії.

Як повідомляється, минулої доби енергосистема України приймала надлишки електроенергії з польської енергосистеми.

На суботу, 20 липня, заплановано, що графіки погодинних відключень діятимуть з 06:00 до 24:00. Відключення не передбачені для підприємств критичної інфраструктури, а також підприємств, які імпортують понад 80% електроенергії для своїх потреб відповідно до урядової постанови.

У міністерстві нагадали, що головна причина обмежень постачання електроенергії – атаки ворога на енергетичну інфраструктуру та негативні наслідки цих атак. Втрачено 9 ГВт генеруючих потужностей.

У Полтавській області під час повітряної тривоги вимикалось обладнання на високовольтній підстанції, що призвело до знеструмлення кількох повітряних ліній, підстанцій та побутових споживачів. Виникла пожежа на території підстанції. Пожежа ліквідована. Споживачі частково заживлені за резервною схемою.

У Сумській області під час атаки безпілотних літальних апаратів на високовольтній підстанції виникла пожежа, яка призвела до вимкнення обладнання і втрати власних потреб підстанції. Пожежа ліквідована.

У Чернігівській області під час атаки БПЛА вимикалось обладнання на високовольтній підстанції. При цьому знеструмлювались кілька підстанцій, побутові споживачі та підприємство. Під час огляду була виявлена пожежа на підстанції Пожежа ліквідована. Споживачі частково заживлені.

На Харківщині внаслідок бойових дій вимикалась високовольтна повітряна лінія. Споживачі не знеструмлювались.

У Донецькій області на одній із шахт зупинялось вентиляційне обладнання. У той час у шахті перебували 33 працівники, всі виведені на поверхню.

Енергетики заживили 16 102 споживачів, які були знеструмлені внаслідок бойових дій. Загалом через бойові дії та техпорушення залишається знеструмленим 541 населений пункт.

На Запорізькій атомній електростанції рівень води у ставку-охолоджувачі становить 14.89 м. Цього достатньо для забезпечення потреб станції.

Нагадаємо, війська РФ в ніч на суботу, 20 липня, атакували безпілотником об’єкт енергетичної інфраструктури в Конотопському районі Сумської області. 

Також повідомлялося, що війська РФ в ніч на 20 липня атакували енергооб’єкт у Чернігівській області.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

3 × one =

Back to top button