Україна

Мінекономрозвитку: попит на більшу частину об’єктів великої приватизації практично відсутній

У Міністерстві економічного розвитку і торгівлі вважають, що головною проблемою великої приватизації, є той факт, що попит на більшу частину об’єктів великої приватизації практично відсутній. Про це в інтерв’ю для DT.UA сказав перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі України Максим Нефьодов, пише 1NEWS, посилаючись на Укрінформ.

“Якщо бути відвертими, то велика приватизація — це велика проблема. Проблема більша і складніша, ніж загальне уявлення про те, що погані політики не хочуть продавати державне майно через власні корупційні інтереси чи популізм. Ні, це теж є, заперечувати не буду. Ми всі розуміємо, що на більшості державних підприємств, як поліпи, наросли посередники, які на цих ДП заробляють. Ми розуміємо, що заробляють вони всупереч закону, у нас є навіть купа кримінальних справ від НАБУ до ГПУ, які це підтверджують. Але це — півбіди. Головна проблема в тому, що ті об’єкти, які ми продаємо, ніхто брати не хоче”, – сказав Нефьодов.

Він зазначив, що в державі так довго розповідали всім про священне державне майно, яке нікому віддати не можна, що дійшли до того, що попит на більшу частину об’єктів великої приватизації практично відсутній.

“А це об’єкти великі, часто містоутворюючі, продати їх за одну гривню — це політичне самогубство. І я навіть не переконаний, що у владі є люди, які можуть чи мають право це зробити, навіть якщо цього вимагатиме ситуація. Наразі у нас є об’єкти, не готові до продажу, тобто теоретично їх можна частково підготувати: вигнати посередників, розібратися із кредиторами, завершити суди. Але, на мій погляд, це утопія. Треба визнати, що у держави зараз немає ресурсів цим займатися. Як кадрових, так і фінансових. Бо ґрунтовна підготовка до продажу потребує інвестицій, часу, грошей, кадрів. На всі об’єкти нам ресурсів не вистачить. Ми можемо займатися лише деякими з них, як правило, найбільшими”, – зауважив Нефьодов.

Back to top button