Україна

Мінагрополітики пропонує знизити ставку ПДВ на всі види сільгосппродукції

Ставку пропонують встановити на рівні 14%

Мінагрополітики пропонує встановити ставку 14% ПДВ на всі види сільгосппродукції без виключень для здешевлення соціально значимих продуктів харчування.

Про це написав у Facebook міністр аграрної політики та продовольства Роман Лещенко, – інформує 1NEWS.

При цьому, міністр розкритикував ідею обмеження експорту соняшнику.

“Це радянські практики адміністративного регулювання, які в умовах ринкової економіки дають негативний ефект або відразу, або згодом. Заборона експорту соняшнику є протиправною мірою, тому що згідно чинного законодавства підставою для її введення є порушення ринкової рівноваги. Однак, дефіциту соняшнику в Україні немає! При цьому, заборона експорту створює передумови для узгоджених антиконкурентних дій – монопольної змови, з якими держава якраз має боротися. Відповідальна державна політика в даному випадку – це системні заходи щодо зниження цін на всі соціально значущі продукти харчування, які входять в продуктовий кошик українського споживача. В усьому світі і, перш за все, в ЄС цього досягають введенням зниженої ставки ПДВ для таких продуктів. Наша пропозиція встановити ставку 14% ПДВ на всі види с.г продукції без будь-яких виключень”, – підкреслив Лещенко.

Також голова Мінагрополітики прокоментував ініціативу збільшити вдвічі суму фіксованого податку для IV групи платників.

“Посилення оподаткування тих, хто і так платить, і відсутність політики детінізації заганяє сумлінних фермерів у “тінь”, а бюджет отримає від’ємну динаміку у довгостроковій перспективі. Необхідно виводити землю із “тіні”, шляхом встановлення мінімального податкового зобов’язання з гектара. Адже тіньовий ринок – це 30% всього земельного банку країни, і саме там існує достатній резерв для поповнення надходжень у бюджети всіх рівнів. Лише змусивши платити податки тих, хто зараз від них ухиляється, держава отримає право говорити про збільшення податкового навантаження на сумлінних платників податків”, – зазначив міністр.

Back to top button