Україна

Мільйони біженців не повернуться до України – експерт

Мільйони біженців не повернуться до України - експерт

Фото: 1News

Далеко не всі біженці з України прагнуть повернутися додому

Українці у багатьох випадках швидко інтегруються у нові умови життя та не поспішають повертатися додому, вважає представник Єврокомісії.

 

Близько 7 мільйонів громадян України з початку повномасштабної війни виїхали за кордон – переважно, до країн ЄС. Експерти вважають, що багато українських біженців залишаться жити в Європі і після закінчення війни. Про це повідомляє Washington Post.

 

Повідомляється, що для прийому українських біженців ЄС застосував надзвичайний механізм, що не використовувався раніше: українцям фактично надали повний захист, що дає українцям права на вільне пересування ЄС та на роботу, доступ до лікування, освіти та житла.

 

“Ця схема виходить далеко за рамки класичного захисту біженців. Я сказав би, що це Європа в кращому вигляді”, – сказав WP дипломат і топ-чиновник Єврокомісії Маргарітіс Схінас, який координує політику ЄС щодо надання притулку та міграції.

 

На думку представника Єврокомісії, українці у багатьох випадках швидко інтегруються у нові умови життя та не поспішають повертатися додому.

 

“Чекаю, що незалежно від розвитку ситуації з війною, принаймні, від 2,5 до 3 мільйонів людей залишаться в ЄС”, – сказав він.

 

Маргарітіс Схінас повідомляє, що кількість українців, які приїхали в ЄС з початку війни, у кілька разів перевищує кількість сирійських та афганських біженців, які знайшли притулок у ЄС за останні роки. Експерт описує українців як високоосвічених кваліфікованих фахівців, які “можуть негайно інтегруватися у наші системи”, що є позитивним для європейських країн.

 

Зазначається, що українським біженцям активно допомагає діаспора, що спрощує пошуки житла та роботи. Висловлюють готовність допомагати українцям і корінні жителі країн ЄС, Великої Британії, США та інших країн.

 

Чиновник зазначає: консервативні та ультраправі політики не критикують приїзди українців, як це було після приїздів сирійців, за його словами, багато українців не викликає жодної напруженості.

 

 

 

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button