Україна

Метеоролог назвала особливості нинішньої спеки і спрогнозувала похолодання


Метеоролог назвала особливості нинішньої спеки і спрогнозувала похолодання

Заступник начальника відділу метеопрогнозів Укргідрометцентру прогнозує, що температура трохи знизиться наступного тижня.

Рекордна спека в цьому році прийшла в Україну на місяць раніше. У минулі роки максимальні температури повітря спостерігалися в першій половині серпня. Про це повідомила в коментарі РБК-Україна заступник начальника відділу метеопрогнозів Укргідрометцентру Наталія Голеня.

“Для першої половини липня це досить незвично, оскільки у нас за кліматом найтепліша друга половина липня, а наймаксимальніші температури фіксувалися у першій половині серпня”, – пояснила вона.

Голеня навела як приклад 2010 рік, коли найбільша жара була наприкінці липня – на початку серпня, а 12 серпня температура в Луганську піднялася до 42 градусів – найвище значення.

За її словами, причина спеки в тому, що в Україну по висоті надходить тропічне повітря з півдня. З початку воно надходило з південного сходу, а тепер – з південного заходу.

“З Африки на Середземне море перекочувало, і до нас буде надходити найближчі три-п’ять діб повітряна маса з півночі Балкан, а на Балкани воно з Африки потрапляє”, – сказала вона.

За прогнозом Укргідрометцентру, температура трохи знизиться наступного тижня. З понеділка, 15 липня, – на заході України, з вівторка – на півночі. Але на півдні-сході спека буде утримуватися до 18-20 липня.

Синоптики не виключають у цей час дощів. Водночас в Укргідрометцентрі чекають ще однієї хвилі спеки в серпні.

На тлі такої погоди в Миколаєві вже оновлено історичний температурний рекорд – 40,5 градусів, додала Голеня.

До цього максимальна температура в Миколаєві була 40 градусів. У Миколаївській області температура нині ще вища: у Вознесенську, вона піднялася до 41 градусів.

Рекорд, але лише для цього дня, встановлено і в Харкові.

Нагадаємо, Укргідрометцентр раніше прогнозував підвищення температури повітря в період з 8 по 15 липня до +35-38°С, а подекуди й до +40-41°С.

Синоптики прогнозують в Україні надзвичайну спеку до +40°

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button