Україна

Майже 8,5 тисяч українців з початку року захворіли на кір

У 2019 році на кір захворіли близько 8,5 тисячі українців, найвища захворюваність — на Львівщині, інформує 1NEWS з посиланням на прес-службу МОЗ.

“Із 28 грудня 2018 р. по 18 січня 2019 р. на кір в Україні захворіли вже 8 498 людей — 3 537 дорослих та 4 961 дитина. Найвищі показники захворюваності у Львівській, Рівненській, Вінницькій областях. За 3-й тиждень 2019 року на кір захворіли ще 3 450 людей — 1 502 дорослих та 1 948 дітей”, – зазначили у МОЗ.

Інформується, що найчастіше хворіють діти, які не отримали другу дозу КПК вчасно. “У рамках посиленої імунізації станом на 17 січня частка дітей, які отримали пропущену першу дозу КПК, становить 58,1% (найменше — у Черкаській, Чернівецькій, Тернопільській, Івано-Франківській та Закарпатській областях). А частка тих дітей, які надолужили дві дози, іще менша — 47,6% (найменше — у Чернігівській, Тернопільській, Чернівецькій, Закарпатській та Івано-Франківській областях)”, – наголосили у МОЗ.

Кір — надзвичайно заразне інфекційне захворювання, що передається від хворої людини до здорової повітряно-крапельним шляхом, тобто під час чхання, кашлю або розмови хворого. Вірус кору може жити в повітрі та на поверхнях до двох годин після того, як хвора людина залишила приміщення. Дев’ять із десяти невакцинованих людей, що контактують із хворим, будуть заражені.

Захворювання на кір може мати тяжкий перебіг і призвести до серйозних ускладнень — пневмонії, вушної інфекції, запалення мозку — енцефаліту тощо, а також до інвалідності та смерті. Специфічного лікування від кору немає. Єдиний спосіб запобігти ускладненням і смерті від кору – вакцинація. Діти й дорослі, які не отримали профілактичне щеплення, перебувають у зоні ризику.

 

 

 

 

Back to top button