Україна

MAV – NASA уклало контракт на розробку ракети, яку вперше запустять із Марса – 1News


Фото з відкритих джерел

Сума контракту становитиме 194 млн доларів, термін його реалізації розрахований на шість років

Національне управління з аеронавтики і дослідження космічного простору уклало контракт з американською компанією Lockheed Martin для створення ракети, яка забере з поверхні Марса зразки ґрунту та відправить їх на Землю. Про це йдеться на сайті NASA.

“NASA уклало контракт із космічним підрозділом Lockheed Martin, штат Колорадо, для будівництва Mars Ascent Vehicle (MAV), невеликої, легкої ракети для здійснення запуску зі зразками гірських порід, осадовими породами та атмосферними частинками на борту з поверхні Червоної планети”, – йдеться в публікації.

Сума контракту становитиме 194 мільйони доларів, термін його реалізації розрахований на шість років.

Як зазначається, MAV стане першою ракетою, яку запустять з іншої планети.

Очікується, що ракета буде доставлена на Марс не раніше 2026 року за допомогою апарату Sample Retrieval Lander. Увійшовши в атмосферні шари планети, він здійснить посадку поряд з кратером Єзеро або в ньому. Після цього апарат забере зібрані Perseverance зразки ґрунту і відправить їх на орбіту Марса за допомогою ракети MAV, що зберігатиметься всередині нього.

На орбіті ракета набере необхідну висоту для зближення з автоматичною міжпланетною станцією (АМС) Європейського космічного агентства (ESA) Earth Return Orbiter, після чого випустить контейнер із зібраними зразками, який потім підбере зонд. Потім АМС увімкне двигуни і покине орбіту Марса, щоб доставити контейнер на Землю на початку або в середині 2030-х років.

1News за темою: NASA опублікувало кадри підводних тренувань астронавтів

Нагадаємо, раніше Національне управління з аеронавтики і дослідження космічного простору NASA готує місії, які дозволять вижити при екстремальних температурах і атмосферному тиску Венери. Планета приховує величезну кількість інформації, яка може допомогти більше дізнатися про Землю.


Джерело

Back to top button