Україна

Масове отруєння у Полтаві: у їдальні знайшли кишкову паличку


Масове отруєння у Полтаві: у їдальні знайшли кишкову паличку

Виділення патогенної та умовно-патогенної мікрофлори може свідчити про порушення гігієнічних вимог при виробництві та зберіганні харчових продуктів.

Після масового отруєння студентів у Полтаві у їдальні, де вони могли харчувалися, виявили кишкову паличку в стравах. Про це повідомили у Головному управлінні Держпродспоживслужби Полтавщини.

Зазначається, що 5 грудня в ході слідчих дій в рамках кримінального провадження, до якого були також залучені фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області, у “студентському кафе” були відібрані зразки харчових продуктів, води та гігієнічних змивів з контактних поверхонь, та направлені до лабораторії.

За результатами проведених лабораторних випробувань в даних зразках встановлені численні порушення параметрів безпечності за мікробіологічними показниками.

Серед іншого, у гігієнічних змивах з ложки, чашки, стаканів, столу для чистого кухонного посуду, ножа для нарізання варених овочів та терки знайшли бактерії групи кишкової палички та перевищення загального мікробного числа.

Як повідомляється, Полтавський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України повідомив Головному управлінню про результати проведення розслідування спалаху гострих кишкових інфекцій. У документі зазначено, що при дослідженнях у п’яти хворих (студентів) виявлені патогенні мікроорганізми, в інших виділена умовно-патогенна мікрофлора.

Також у двох змивах з місткостей для готових страв та зі столу для розробки сировини виділені бактерії групи кишкової палички. Кишкову паличку знайшли в готових для споживання продуктах (шаурмі та котлеті).

Окрім цього встановлено, що у водопровідній воді, що є інгредієнтом при приготуванні готових страв та застосовується в технологічних процесах, виявлено забруднення коліформними бактеріями.

Виділення патогенної та умовно-патогенної мікрофлори може свідчити про порушення гігієнічних вимог при виробництві та зберіганні харчових продуктів.

Фахівці Держпродспоживслужби додали, що заклад громадського харчування не допустив їх для підтвердження його безпечності для людей, тому є ризики виникнення повторного спалаху гострих кишкових інфекцій.

Нагадаємо, студенти полтавського інституту НЮУ імені Ярослава Мудрого масово отруїлись. Було госпіталізовано 27 людей.

Ранше повідомляося, що десятеро киян потрапили в лікарні з харчовими отруєннями. Ймовірною причиною отруєння стало вживання неякісної готової продукції у закладі громадського харчування Подільського району.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button