Україна

Максимум за останні 10 років – світові ціни на продовольчі товари зросли – 1News


Фото з відкритих джерел

Індекс цін на харчові продукти продовольчої та сільськогосподарської організації ООН склав 135,7 пункта у січні проти 134,1 у грудні

Як зазначається, індекс цін на харчові продукти продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО), який відстежує найнеобхідніші продовольчі товари у світі, склав 135,7 пункта минулого місяця проти 134,1 у грудні – це максимум упродовж останніх 10 років.

Підвищення цін на продукти харчування сприяло більш ширшому сплеску інфляції, оскільки економіка відновлюється після коронавірусної кризи, і FAO попередила, що високі витрати ставлять під загрозу бідніше населення в країнах, економіки яких залежать від імпорту.

Крім того, ФАО підвищила свій показник світового виробництва зернових минулого року до 2,793 мільярда тонн з попередньої оцінки в 2,791 мільярда тонн, згідно з прогнозом попиту та пропозиції зернових.

Індекс цін на рослинні олії у січні зріс, після деякого скорочення у грудні, він додав 4,2%, досягнувши нового рекордного рівня, що викликано зниженням експортних можливостей та іншими обмеженнями з боку пропозиції, особливо дефіцитом робочої сили та несприятливими погодними умовами.

Індекс цін на молочну продукцію зріс на 2,4%, – це п’яте зростання поспіль щомісяця, найбільший приріст зафіксували в цінах на сухе знежирене молоко та вершкове масло.

Середнє значення індексу цін на зернові ФАО у січні всього лише на 0,1% перевищує грудневий показник. Протягом минулого місяця експортні ціни на кукурудзу підскочили на 3,8%, а ціни на пшеницю знизилися на 3,1%.

1News за темою: В Україні подорожчали пластикові пакети: Нові ціни

Нагадаємо, раніше у Національному банку прогнозували, що інфляція в Україні у 2022 році сповільниться до 7,7%, а її динаміка буде доволі неоднорідною, враховуючи ефекти бази порівняння. Повернення інфляції до цільового діапазону НБУ 5% ± 1 в. п. очікується лише в середині 2023 року.


Джерело

Back to top button