Україна

МАГАТЕ виявило міни на території ЗАЕС


МАГАТЕ виявило міни на території ЗАЕС

Під час обходу команда МАГАТЕ побачила кілька мін, розташованих у буферній зоні між бар’єрами внутрішнього та зовнішнього периметрів майданчика ЗАЕС.

Гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі заявив, що експерти Міжнародного агентства з атомної енергії виявили на периферії майданчика Запорізької атомної електростанції протипіхотні міни спрямованої дії.

Зазначається, що під час обходу команда МАГАТЕ побачила кілька мін, розташованих у буферній зоні між бар’єрами внутрішнього та зовнішнього периметрів майданчика ЗАЕС.

За даними експертів МАГАТЕ, міни розташовані в зоні обмеженого доступу, до якої персонал станції не має доступу, та спрямовані в бік від майданчика.

Разом з тим, під час обходу команда не виявила жодних об’єктів на внутрішньому периметрі станції.

“Як я вже повідомляв раніше, МАГАТЕ було відомо про попереднє розміщення мін за межами периметру майданчика, а також у певних місцях всередині нього. Наша команда обговорила цю конкретну знахідку з керівництвом станції, їй відповіли, що це було військове рішення в зоні, яка контролюється (російськими – ред.) військовими. Однак наявність таких вибухових пристроїв не відповідає стандартам безпеки МАГАТЕ та створює додатковий психологічний тиск на персонал станції”, – заявив Гроссі.

Нагадаємо, російські окупанти перевели енергоблок Запорізької АЕС у режим “гарячий зупин”, що створює ризики у ядерній та радіаційній безпеці.

Раніше повідомлялося, що росіяни не дозволяють експертам МАГАТЕ перевірити дахи реакторів ЗАЕС.

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button