Україна

Лише 10% сімей отримали компенсацію за померлого від коронавірусу працівника лікарні, – Марина Порошенко

Ситуація з поширенням коронавірусу вимагає негайного розширення штату медпрацівників. Про це в інтерв’ю «Главкому» сказала голова Постійної комісії Київради з питань охорони здоров’я та соціальної політики Марина Порошенко.

Вона наголосила – усі медики, які зараз стоять на передовій боротьби з пандемією, мають бути забезпечені належним захистом, отримати щеплення. Їм мають виплачуватися 300% доплати, і має бути забезпечене повноцінне страхування ризиків, пов’язаних з коронавірусом.

«Безумовно, потрібно готувати додаткових медичних працівників для «ковідних» відділень. Можна перепрофілювати лікарів та медичних сестер. Але коли я дивлюся, як виплачують обіцяні 300% надбавки, які по факту вимірюються 150-200 гривнями, це має вигляд не стимулювання лікарів, а великого обману. Це – знущання над ними. Так само і з страхуванням медперсоналу. Коли лише близько 10% сімей отримали страхову компенсацію за померлого працівника лікарні», – говорить Марина Порошенко.

«Скільки таких випадків, коли родичі змушені оббивати пороги десятків установ, аби довести, що померлий інфікувався при виконанні професійних обов’язків? Згадаємо хоча б відомого лікаря з Почаєва Івана Венжиновича, рідні якого не могли отримати обіцяної компенсації після його смерті», – говорить Марина Порошенко.

Вона зауважила, що при існуючій динаміці поширення хвороби підготовлених ліжок не вистачатиме постійно.

«Потрібно буде відкривати все нові і нові відділення, підводити до них кисень. З резервного фонду столиці буквально на минулому тижні було виділено 23 млн грн на обладнання додаткових ліжок киснем. Але можливості комунальних медичних закладів не безмежні. І вже давно треба було залучати відомчі лікарні, які підпорядковані Кабінету міністрів. Але вже рік все залишається лише на рівні заяв міністра Степанова і його підлеглих. Якщо центральна влада і надалі саботуватиме роботу в цьому напрямку, то колапс буде неминучий. Мені дивно, що цього не розуміють в Кабміні і Офісі президента», – говорить Марина Порошенко.

Back to top button