Україна

Львівські медики вперше провели трансплантацію стовбурових клітин


Львівські медики вперше провели трансплантацію стовбурових клітин

Подібну операцію було проведено вперше на території західних регіонів України, повідомляє Перше медоб’єднання Львова.

Лікарі Першого медоб’єднання Львова разом із французьким кардіохірургом Філіпом Менаше провели трансплантацію стовбурових клітин мешканцю Тернополя із серцевою недостатністю. Про це повідомила прес-служба медустанови на своїй офіційній сторінці у Facebook.

“Трансплантація стовбурових клітин пацієнту із серцевою недостатністю методом Putting Stem Cell to epicardium була вперше проведена на Західній Україні у нашому Першому медоб’єднанні Львова”, – йдеться у повідомленні.

Там також зазначили, що 69-річний мешканець Тернопільської області останні два роки скаржився на задишку, біль у серці та набряки нижніх кінцівок. Лікарі поставили йому діагноз: ішемічна хвороба серця, багатосудинне ураження коронарних артерій та недостатність аортального клапана тяжкого ступеня. В його випадку необхідно було хірургічне втручання.

Лікарі відділення кардіохірургії та трансплантації серця виконали шунтування коронарних артерій та протезування аортального клапана. Хворому додатково застосували новітню методику Putting Stem Cell to epicardium: імплантували стовбурові клітини за допомогою спеціального біоматриксу з активаторами їхнього росту. Цю частину операції допоміг провести французький медик. Клітини фахівці взяли із кісткового мозку грудини пацієнта.

“Усе пройшло вдало. Пацієнт почувається добре”, – додають у медоб’єднанні.

Фото операції з пересадки стовбурових клітин
Ще одне фото з операції з трансплантації стовбурових клітин

Нагадаємо, в Інституті серця Міністерства охорони здоров’я України хірург витягнув уламок снаряда із серця пораненого військовослужбовця, не зупиняючи серцебиття під час оперативного втручання.

Раніше повідомлялося, що лікарі Західноукраїнського дитячого спеціалізованого медичного центру та фахівці Львівської обласної клінічної лікарні вперше успішно провели операцію з пересадки нирки для 14-річного хлопця.


Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

 

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button