Україна

Лубінець закликав проголосувати законопроєкт про мобілізацію


Лубінець закликав проголосувати законопроєкт про мобілізацію

Перед цим омбудсман Дмитро Лубінець заявив, що документ порушує норми Конституції та міжнародні угоди в галузі прав людини.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець закликав парламент ухвалити оновлений законопроект про мобілізацію в першому читанні. З таким закликом він звернувся у Телеграм, ввечері вівторка, 6 лютого.

Як повідомив Лубінець у нього відбулася термінова нарада з міністром оборони України Рустемом Умєровим. На зустрічі обговорили законопроект про мобілізацію.

“У результаті наради дійшов висновку, що зазначений законопроект необхідно ухвалити парламентом у першому читанні. З цим і звертаюсь до народних депутатів. До другого читання зауваження від Офісу Омбудсмана можна врегулювати. Вкотре відмічаю швидке позитивне реагування з боку міністра оборони України”, – написав він. 

Раніше омбудсман наголошував, що цей документ порушує, зокрема, норми Конституції.

“На жаль, урядовий законопроєкт №10449 щодо правил мобілізації і цього разу має низку суперечливих норм”, – заявив він.

“Нормативний казус”, за його словами, полягає у питанні порядку виїзду за кордон чоловіків віком від 18 до 60 років, які перебувають на військовому обліку або виключені з нього в установленому порядку.

Крім того, він звернув увагу, що у законопроєкті йдеться й про те, що військове командування може встановлювати тимчасове обмеження права громадянина на виїзд з країни. Однак, згідно з вимогами статті 17 Конституції, ЗСУ та інші військові формування ніким не можуть бути використані для обмеження прав і свобод громадян. Тож ці запропоновані зміни суперечать Конституції, зазначив Лубінець.

У законопроєкті також пропонується передбачити обов’язок реєструвати електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста, а за невиконання останні несуть визначену Законом юридичну відповідальність. Лубінець заявив, що це не відповідає положенням Конституції, закону про захист персональних даних і правовим позиціям Конституційного суду України щодо офіційного тлумачення права на особисте та сімейне життя.

Як повідомлялося, в Ужгороді представники ТЦК посеред ночі забрали водія автобуса, який привіз із Вінниці дитячу збірну на всеукраїнські змагання з тхеквондо. Чоловіку вручили повістку та доправили до військкомату. Там він пройшов медкомісію та був відправлений до навчального центру в Чернігові.
Раніше у мережі з’явилося відео сутички у Львові між працівниками ТЦК та цивільним чоловіком. На кадрах військові заштовхують чоловіка в мікроавтобус в той час, як, очевидці намагаються безрезультатно йому допомогти. У Львівському обласному ТЦК заявили, що з цього приводу призначено службову перевірку. 

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button