Україна

Лубінець вимагає від РФ розслідування смерті Ширінга та Гафарова


Лубінець вимагає від РФ розслідування смерті Ширінга та Гафарова

Росія має провести ефективне та неупереджене розслідування обставин смерті політв’язнів.

 

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець звернувся до російської колеги Тетяни Москалькової з вимогою надати офіційну інформацію про смерть громадян України Костянтина Ширінга та Джеміля Гафарова та її причини. Про це він написав у Telegram.
 
“Світ повинен знати про системне порушення Російською Федерацією прав людини, Женевських конвенцій та інших норм міжнародного права. Відповідно до Конвенції про захист цивільного населення під час війни забороняється застосування будь-яких заходів, які можуть спричинити фізичні страждання або призвести до знищення осіб, які перебувають під захистом та перебувають під їхньою владою”, – написав він.
 
Лубінець заявив, що Росія має провести ефективне та неупереджене розслідування обставин смерті політв’язнів Ширінга та Гафарова. А також повідомити про результати уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.
 
Про смерть Ширінга стало відомо 7 лютого. Він помер на території колонії №5 у Новотроїцьку в Оренбурзькій області Російської Федерації. Адміністрація колонії №5 офіційно не підтвердила його смерть, але повідомила про це родичів.
 
Нагадаємо, про смерть 60-річного Гафарова стало відомо 10 лютого. Він помер у слідчому ізоляторі Новочеркаська. Гафаров був незаконно позбавлений волі та звинувачений  нібито  у діяльності “терористичної організації”. На момент ув’язнення він мав 3-ю групу інвалідності через проблеми з серцем. Через ігнорування стану його здоров’я та ненадання медичної допомоги Гафаров переніс серцевий напад у СІЗО та отримав 2-у групу інвалідності.
 
“Антигуманне поводження з незаконно ув’язненими Росією громадянами України, ненадання належної медичної допомоги є порушенням основоположних прав людини, норм міжнародного права та прирівнюється до тортур”, – написав Лубінець.
 
Він також заявив, що в Україні готують листа Комітету ООН проти тортур.
 
“Росія ще раз показує, що для неї права людини – порожній звук!” – додав омбудсмен.
 
 
 
Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news
 

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button