Україна

Лубінець розповів про підготовку нового обміну полоненими


Лубінець розповів про підготовку нового обміну полоненими

Є надія, що найближчими тижнями ще одна група українських військових зможе повернутися додому.

Найближчими тижнями може відбутися ще один обмін полоненими. Про це у середу, 3 січня, заявив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець в ефірі телемарафону.

“Я сподіваюся, що цього року цей процес обміну покаже системність. Я сподіваюся, що найближчими тижнями ми знову зможемо порадувати наших героїв поверненням додому”, – сказав Лубінець.

Він додав, що росіяни “підступно ведуть переговори”, і ніхто не знає, коли вони знову обірвуть цей процес.

“Але те, що залежить від України, ми робимо, абсолютно все можливе”, – зазначив омбудсмен.

За його словами, нинішньому обміну, в результаті якого вдалося повернути 230 українських людей, передував довгий і складний процес.

“Він був ускладнений тим, що Російська Федерація, на мою думку, зайняла позицію не проводити обмін полонених, заблокувати процес повернення і цивільних заручників задля того, щоб максимально пробувати підірвати ситуацію в Україні зсередини”, – сказав Лубінець.

За його словами, Україна намагалася залучити нових партнерів, щоб був розблокований процес повернення військовополонених.

“Сьогодні нам це вдалося. Були долучені ОАЕ. Я постійно був на зв’язку з Москальковою (російською омбудсменкою – ред.). Вона також вплинула на те, щоб відбулося повернення наших героїв”, – розповів Лубінець.

Він також зауважив, що за останні два тижні в перемовинах з РФ відбулися три позитивні моменти: взаємне відвідування військовополонених, взаємний обмін теплими речами і сьогодні нарешті третій момент – повернення наших людей.

При цьому Лубінець наголосив, що задача стоїть – повернути абсолютно всіх.

Нагадаємо, 3 січня Україна  повернула з російського полону 230 військових і цивільних. Це солдати, сержанти і офіцери. Серед них – бойовий медик, захисники з острова Зміїного, з Чорнобильської атомної електростанції, які були захоплені ще в перші дні війни, з Азовсталі, прикордонники, поліцейські, нацгвардійці, Збройні сили. За словами голови ГУР Кирила Буданова, допомогли організувати обмін Об’єднані Арабські Емірати.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button