Україна

Лубінець назвав число цивільних заручників Росії


Лубінець назвав число цивільних заручників Росії

Уповноважений ВР вже нарахував понад 20 тисяч цивільних, яких тримає РФ, але після повернення територій ця цифра буде набагато більша.

Росія тримає у заручниках значно більше за 20 тисяч цивільних громадян України. Про це у четвер, 4 травня, заявив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець на прес-конференції в Києві.

“За нашими приблизними оцінками, Російська Федерація тримає понад 20 тисяч цивільних заручників. Ці дані я називаю на підставі звернень особисто до мене родичів, чиїх рідних та близьких затримали російські військові. Чому я кажу, що приблизно і що ця цифра набагато більша, бо я цілком усвідомлюю, що ті, хто зараз перебуває на територіях тимчасово окупованих, до мене не звертаються, або звертаються у маленькій кількості, бо навіть звернення до українського омбудсмана Російська Федерація розцінює як шпигунство”, – сказав Лубінець.

При цьому він зазначив, що після повернення територій ця цифра буде набагато більша.

Лубінець також розповів, що у Координаційному штабі з питань поводження з військовополоненими створена окрема робоча група, яка опікується питаннями цивільних заручників. Очолює її Олександр Кононенко, який є представником Уповноваженого Верховної Ради з прав людини у секторі безпеки та оборони. Загалом за час роботи штабу вдалося повернути на батьківщину 2279 громадян, серед них 142 особи – цивільні.

Він нагадав, що цього тижня в Україні запрацював єдиний реєстр зниклих безвісти.

“Деякий час у нас займе наповнення цього реєстру. Інформація буде поступово передаватися від Національного інформаційного бюро, від різних органів, зокрема розвідувальних, та інформація, яка була накопичена у нас”, – сказав уповноважений ВР.

Лубінець також нагадав, що перший список цивільних заручників особисто передав 13 січня 2023 року в Анкарі російському омбудсману Тетяні Москальковій. У ньому були імена двох тисяч людей. “Список складався за критерієм віковим 65+. Люди, які мають суттєві хвороби. Після цього від РФ отримали запевнення, що вони цей список пропрацьовують”, – сказав він, додавши, що подальших сигналів від Москви не було.

Ранее сообщалось, что в Украине запустили реестр пропавших без вести. В единой базе будут собраны данные о пропавших лицах, а также другая информация, которая будет способствовать их розыску.

Лубинец обратился к Москальковой по поводу казней украинских военных

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button