Україна

Ліна Костенко отримала найвищу нагороду Франції


Ліна Костенко отримала найвищу нагороду Франції

У посольстві Французької Республіки у Києві відбулася церемонія нагородження, де письменницю привітали українські політики та посол Франції.

 
Українська письменниця Ліна Костенко стала кавалером Ордену Почесного легіону. Це найвища нагорода у Франції, яку присуджує президент республіки за військові або громадянські заслуги.
 
Про це заявив Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко сьогодні, 14 липня.
 
“Пишаюся тим, що честь жити з Вами одночасно”, – сказав чиновник.
 
Крім того, день для вручення було обрано не просто так. Сьогодні, 14 липня, відзначається Національне свято Франції. Нагороду Костенко вручив посол Франції в Україні Етьєн де Понс.
 
Також до привітань приєднався мер Києва Віталій Кличко.
 
“Для мене Ліна Василівна – уособлення духу та гідності українського народу. Людина, яка ніколи не ламалася за часів та обставин, а також не зраджувала своїх принципів. Її творчість надихала і надихає українців боротися за свободу та ніколи не опускати руки, і це дуже важливо”, – заявив Кличко.
 
Ліна Костенко – почесний професор Києво-Могилянської академії та почесний доктор Львівського та Чернівецького університетів. У радянські часи брала активну участь у дисидентському русі.
 
Ще у 2005 році Ліна Костенко відмовилася від звання Героя України. Наголосила, що поетам для спілкування з людьми потрібне лише слово. В останні роки Ліна Костенко майже не з’являється на публіці.
 
Фото: t.me/vitaliy_klitschko
Ліна Костенко здобула найвищу нагороду Франції
 
Фото: facebook Мирослава Барчук
Ліна Костенко з журналістом Мирославою Барчук
 
Раніше стало відомо, що письменниця Джоан Роулінг виклала у безкоштовний доступ книги про Гаррі Поттера на знак підтримки України.
 
Крім того, українські школярі не вивчатимуть російських письменників. Тепер із шкільних програм зарубіжної літератури буде вилучено твори понад 40 російських поетів.
 
 
Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button