Україна

Лікарів, які працюють в окупації, не каратимуть – Ляшко


Лікарів, які працюють в окупації, не каратимуть - Ляшко

Глава Міністерства охорони здоров’я пояснив, що надання медичної допомоги в лікарнях на тимчасово захоплених територіях не прирівнюється до колабораціонізму.

На тимчасово окупованих територіях залишилися українські медики, які працюють у лікарнях та надають допомогу населенню. Це не вважатиметься колабораціонізмом, заявив в інтерв’ю РБК-Україна глава МОЗ Віктор Ляшко.

“Надання медичної допомоги та робота в закладі охорони здоров’я не буде вважатися колабораціонізмом. Це була наша позиція, яку ми погоджували із силовими структурами, і робили щодо цього кілька заяв. Співпраця з окупантами з політичних мотивів, яка буде зафіксована, – це можна вважати колабораціонізмом” , – сказав Ляшко.

За його словами, співпрацею з окупантами також не вважатиметься робота під керівництвом людей, яких до закладів охорони здоров’я призначили росіяни.

“Наші нехай працюють і надають медичну допомогу. Можливо, виникнуть якісь речі, які вони будуть змушені робити, бо це питання їхнього виживання. Це не співпраця – це виживання. Але якщо людина сама проявила ініціативу, захотіла очолити якийсь умовно створений “департамент охорони здоров’я” та підтримує окупантів – тоді, зрозуміло, що це співпраця”, – уточнив міністр.

Він також нагадав, що Женевська конвенція 1949 року передбачає, що у закладі охорони здоров’я медична допомога надається всім, хто доставляється до закладів охорони здоров’я.

Раніше повідомлялося, що від початку повномасштабного вторгнення Росії на територію України загинули 18 медиків, ще 56 отримали травми. Також було пошкоджено 884 об’єкти закладів охорони здоров’я, 123 зруйновано повністю.


Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

 

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button