Україна

Лідеру Демократичного союзу угорців Румунії заборонили в’їзд до України

Лідера Демократичного союзу угорців Румунії (RMDSZ) Хунора Келемена у суботу не впустили до України. Про це Келемен написав на своїй сторінці у Facebook, повідомляє 1NEWS, посилаючись на Українську правду.

За його словами, він прямував до Ужгорода на святкування 30-річчя місцевої угорської організації “Товариство угорської культури Закарпаття” (КМКС/KMKSZ).

“Я міг би зробити це, якби українська влада після однієї години безглуздого очікування і прикордонного контролю дозволила б мені в’їхати в країну. Вони позбавили мене права в’їжджати в країну без будь-яких пояснень. Вони просто повідомили, що я не можу перетнути кордон”, – написав Келемен.

Він зазначив, що повідомив про інцидент міністра закордонних справ Румунії, і в понеділок проситиме роз’яснень від українського посольства в Бухаресті.

У коментарі румунському виданню Mediafax Келемен заявив, що отримав заборону на в’їзд до України до 13 жовтня 2020 року.

Дмитро Тужанський, автор “Європейської правди”, який спеціалізується на угорській тематиці, вважає, що  цей випадок може стати не просто скандалом у ЗМІ, а й дипломатичною проблемою.

Він зазначив, що Келемен є депутатом парламенту Румунії, а також був міністром культури, балотувався у президенти.

“Саме Хунор Келемен є політичним лідером угорської громади Румунії, який постійно зустрічається з Віктором Орбаном і не тільки. Це не пішак, не маргінал на кшталт представників угорського Йоббік, яких не впускали до України раніше”, – написав він на своїй сторінці у Facebook.

Він також припустив, що причиною заборони могла стати політична позиція “Демократичного союзу угорців Румунії”, у центрі якої стоїть вимога надати угорцям Румунії право на автономію, включно з адміністративно-територіальною. Це питання неодноразово виносилося на розгляд у румунському парламенті, але щоразу відхилялося.

Back to top button