Україна

Київські депутати-мажоритарники отримали субвенції з бюджету: на що підуть ці кошти

Понад 120 млн грн субвенції на соціально-економічний розвиток отримав Київ після другого розподілу у 2021 році. У поточному році це вже другий розподіл фінансів на соціально-економічний розвиток, перший відбувся у травні, в результаті якого Київ отримав 133,56 млн грн, які були рівномірно розподілені виборчими округами столиці, повідомила 1News громадянська мережа ОПОРА.

Відповідно до розпорядження Кабміну від 21 липня 2021 року №822-р найбільша сума коштів була направлена для розв’язання проблемних питань у закладах освіти – 40,8% (понад 41,7 млн). На другому місці сфера ЖКГ та розвиток інфраструктури 19,6% (20,05 млн). Ще 18 млн грн пішло на дитячі та спортивні майданчики. Найменшу суму коштів було направлено на ремонти доріг –  3,4% (3,5 млн).

Загалом у Києві налічується 13 виборчих округів. Цьогоріч під час другого розподілу субвенції від держави отримали всі, за винятком 211 та 219 округів. У парламенті їх представляють Олександр Юрченко та Микола Тищенко відповідно. Нагадаємо, що народного депутата Олександра Юрченка було  виключено зі складу парламентської фракції “Слуга народу” у вересні 2020 року. А під час попереднього розподілу субвенцій депутат отримав найбільше коштів серед київських мажоритарників (понад 13 млн грн).

У підсумку розподілу лідером за сумою отриманих субвенцій є  виборчий округ №212, який у Верховній Раді представляє Максим Перебийніс. На соціально-економічний розвиток тамтешньої громади, цьогоріч спрямували 20 млн грн. Виділені кошти підуть на капітальний ремонт фасадів дошкільних навчальних закладів №149 та №242, кожна з установ отримає по 10 млн грн.

Сім субвенцій отримав округ Анни Пуртової №221. У грошовому еквіваленті туди надали понад 14,5 млн грн. Найдорожчим проєктом, що буде профінансований з виділених коштів, є капітальний ремонт “Центрального парку культури і відпочинку м. Києва”. На його реконструкцію направлено 9 млн грн.

На третьому місці за кількістю виділених коштів на соціально-економічний розвиток –виборчий округ №215 Богдана Яременка. Для розвитку цієї території, держава передала майже 10,5 млн грн. Переважна більшість коштів буде витрачена на сферу ЖКГ та інфраструктури – 7 субвенцій, ще 5 субвенцій піде на освітні заклади.

Також одразу 3 округи отримали по 10 млн грн. Їх у Верховній Раді представляють Артем Дубнов (213 округ), Мар’яна Безугла (217 округ) та Дмитро Гурін (218 округ). Так, на окрузі №213 всі 10 млн грн підуть на 1 проєкт, а саме капітальний ремонт спортивних майданчиків у парку “Муромець”. Одну субвенцію у розмірі 10 млн грн округ Мар’яни Безуглої направить на капітальний ремонт стадіону СДЮШОР “Зміна”. Варто зазначити, що під час попереднього розподілу субвенцій на ремонт стадіону “Зміна” та спортивних майданчиків в парку “Муромець” вже виділялося 9  та 10 млн грн  відповідно. Тож сукупна вартість ремонту стадіону “Зміна” становитиме 19 млн грн, а майданчиків у Деснянському районі – 20 млн грн.

Округ №218 за отримані кошти планує провести 5 капітальних ремонтів різноманітних інфраструктурних об’єктів. Найбільша частка коштів по 3,5 млн піде на ремонт бульвару житлового масиву Калнишевського та ремонт стадіону і спортивного майданчика київської гімназії №287.

У окрузі №220, який у Верховній Раді представляє Ганна Бондар, коштом однієї субвенції, яка становить майже 8,9 млн грн, буде відремонтовано приймальне відділення (корпус №1) комунального некомерційного підприємства “Клінічна лікарня “Психіатрія” (Друга черга). Нагадаємо, що під час попереднього розподілу субвенцій на КНП “Клінічна лікарня “Психіатрія” (Перша черга) було направлено 10 млн грн.

Майже 9 млн грн було направлено на розвиток округу №222 (Роман Грищук). Найбільша субвенція, 5 млн грн, буде спрямована на ремонт спеціалізованих шкіл №159 та №324. Під час минулого розподілу на ці школи спрямували 1 млн грн на виготовлення проєктно-кошторисної документації з партисипацією.

Лідером за кількістю отриманих субвенцій є округ 214, який представляє Сергій Швець. Туди направили 20 субвенцій, які склали у загальній сумі майже 2,3 млн грн. Нагадаємо, у результаті минулого розподілу коштів цей округ отримав найменше коштів, а саме 7,5 млн грн.

Вочевидь, округ №223 Людмили Буймістер найбільше переймається умовами, в яких навчаються діти. Адже всі 3 субвенції, загальна сума яких складає понад 6,7 млн грн, були направлені на капітальні ремонти у закладах освіти Шевченківського району.

Найменше фінансування отримав виборчий округ 216. Туди було направлено 339 тис. грн, які будуть витрачені на закупівлю меблів та обладнання для 3 закладів освіти.

«Підсумовуючи аналіз другого розподілу субвенцій у 2021 році можна помітити, що деякі округи отримували дофінансування до своїх попередніх субвенцій, інші ж починали модернізацію нових інфраструктурних об’єктів у громаді. Просити фінансування на велику кількість малих проєктів чи лише на декілька, але великих – кожен округ та депутат, який його представляє, вирішує сам. Лише наприкінці каденції громадськість зможе дати оцінку стратегії та діям, які обрав кожен із них», – зазначають в ОПОРІ.

Back to top button