Україна

Київрада дозволила забудовувати Київ без Генплану до 2024 року

Депутати Київської міської ради ухвалили рішення про розробку 219-ти Детальних планів території, які регламентують комерційну забудову у мікрорайонах міста. За продовження дії міської програми створення містобудівної документації, ухваленої в 2013 році, 13 травня проголосували 68 депутатів КМР, пише «Економічна правда».

Підтримали рішення більшість депутатів від УДАРу, Європейської солідарності, всі присутні депутати ОПЗЖ та “Батьківщини”. “Проти” голосували “Голос” та “Єдність”. Депутати “Слуги народу” утрималися або не голосували.

Закон “Про регулювання містобудівної діяльності” вимагає, щоб ДПТ уточнювали положення Генерального плану. Проте дія чинного Генплану завершилася у 2020 році, а розробка нового проекту Генплану триває з 2008 року.

Натомість у Києві в останні роки ДПТ використовуються для забудови територій “в обхід Генплану” і часто суперечать головному містобудівному документу.

У разі ухвалення проекту Генплану, в ньому повинні будуть врахувати всі ухвалені ДПТ.

Видання «Киеввласть» додає, що мова йде про: 10 ДПТ в Подільському і 10 в Оболонському районах Києва, 11 – в Печерському, 13 – у Шевченківському, 17 – у Деснянському, 20 – у Солом’янському, по 22 в Дніпровському і Святошинському, 23 – в Дарницькому і 28 – в Голосіївському районі столиці.

Для територій, розташованих усередині кордонів адміністративних районів Києва, заплановано розробити 176 ДПТ, ті, що залишились,включають в себе суміжні частини з 2-3 районів столиці.

«Згідно з ухваленим рішенням, фінансування робіт з планування територій (розробці ДПТ – ред.), як і раніше, буде здійснюватися не тільки за рахунок бюджету Києва, а й з інших джерел. Це означає, що профінансувати розробку будь-якого ДПТ можуть будь-які власники або орендарі земельних ділянок, їх партнери, різні девелоперські компанії тощо. Тобто, той, хто хоче побудувати в місті комерційний об’єкт, платить за розробку ДПТ, в який включені всі його «сміливі бажання», і може при позитивному голосуванні за цей документ міських депутатів забути про будь-які обмеження офіційно чинного генплану Києва. При цьому, від  «інвесторів ДПТ» навіть не вимагають затверджувати або погоджувати в КМДА відповідні техзавдання», – додає видання.

Back to top button