Україна

Київ відреагував на референдум у Венесуелі щодо анексії частини Гаяни


Київ відреагував на референдум у Венесуелі щодо анексії частини Гаяни

Переважна більшість венесуельців (95%) проголосували за підтримку претензій на територію Гаяни, багату на нафту і корисні копалини.


Україна наголошує на необхідності виконання Венесуелою юридично обов’язкових рішень Міжнародного суду ООН і утримуватися від будь-яких конкретних дій, які можуть змінити статус-кво в регіоні Ессекібо. Про це йдеться у коментарі Міністерства закордонних справ України в понеділок, 4 грудня.
 
У зовнішньополітичному відомстві нагадали, що 1 грудня Міжнародний суд ООН ухвалив наказ про застосування тимчасових заходів у справі щодо Арбітражного рішення від 3 жовтня 1899 року (Гаяна проти Венесуели). Наказ зобов’язує Венесуелу утримуватися від будь-яких дій, що змінять ситуацію у регіоні Ессекібо, а також обидві сторони – утриматись від будь-яких дій, які можуть погіршити або розширити спір, або ускладнити його вирішення.
 
“Україна наголошує на необхідності виконання юридично обов’язкових рішень Міжнародного Суду ООН. Вирішення будь-яких спірних питань та розбіжностей повинно відбуватись лише на основі механізмів, передбачених міжнародним правом, відповідно до цілей та принципів, визначених Статутом ООН”, – заявили в МЗС.
 
У відомстві додали, що сторони спору мають дотримуватися юридично обов’язкового наказу Міжнародного суду ООН про застосування тимчасових заходів та не вдаватися до односторонніх дій, що можуть погіршити ситуацію.
 
Нагадаємо, венесуельці переважною більшістю голосів на референдумі підтримали приєднання до країни спірної та багатою нафтою території Ессекібо, що тривалий час контролюється сусідньою Гаяною. Президент Ніколас Мадуро назвав результати референдуму “приголомшливою перемогою”.
 
Поки що незрозуміло, що влада Венесуели планує робити з результатами референдуму, але будь-яка спроба захопити територію силою викличе сильну міжнародну реакцію. Зокрема, йдеться про повторне запровадження санкцій США щодо експорту нафти з Венесуели, які почали послаблювати лише в жовтні.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button